Χρυσά νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Ιουστινιανού ανακαλύφθηκαν στην Βουλγαρία

Κοινοποίηση:
chrysa-nomismata-apo-tin-epochi-tou-megalou-ioustinianou-anakalyfthikan-stin-voulgaria-768x436

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τη βασιλεία του Μεγάλου Ιουστινιανού (483-565) στο Debnevo, το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Troyan στη βόρεια Βουλγαρία.

Ο Ιουστινιανός ένας ισχυρός αυτοκράτορας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, βοήθησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία να φτάσει στο απόγειό της σε πολιτισμό και ευημερία. Από το 527 έως το 565, ο Ιουστινιανός Α΄ κυβέρνησε ως αυτοκράτορας αν και μνημονεύεται περισσότερο για το έργο του ως νομοθέτης.

Οι αρχαιολόγοι που εξερευνούσαν το φρούριο Καλέτο πάνω από το χωριό, όταν βρήκαν τα νομίσματα σκορπισμένα στο πάτωμα μιας καμένης κατοικίας που χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας των Βούλγαρων βασιλέων Συμεών και Πέτρου.

Οι ιδιοκτήτες άφησαν όλα τα πραγματά τους στην κατοικία – δύο σιδερένια δρεπάνια, σιδερένια εργαλεία, μια πόρπη ζώνης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, διάφορα κεραμικά αγγεία, από τα οποία μπορεί να κριθεί ότι ασχολούνταν με τη γεωργία.

«Το πιο ενδιαφέρον εύρημα από το διαμέρισμα είναι η ανακάλυψη πέντε χρυσών νομισμάτων διάσπαρτα στο πάτωμα. Δύο από αυτά υπέστησαν σοβαρές ζημιές από φωτιά. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τα νομίσματα είναι ότι είναι πολύ παλαιότερα από την πρώιμη μεσαιωνική κατοικία όπου βρέθηκαν. Χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’. Το πιθανότερο είναι ότι ανακαλύφθηκαν από εκείνους που έχτισαν την κατοικία.

Αν και δεν κυκλοφορούσαν, αυτά τα νομίσματα ήταν αρκετά πολύτιμα γιατί ήταν φτιαγμένα από χρυσό – ένα υλικό που ήταν αρκετά πολύτιμο ακόμη και στον Μεσαίωνα», είπε ο Δρ. Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, μέρος των τειχών του φρουρίου είναι καλά διατηρημένο, ενώ άλλα έχουν υποστεί φθορές επειδή χρησιμοποιήθηκε υλικό από αυτά για την κατασκευή ενός κοντινού οικισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: