“Χρυσό μετάλλιο” η Ελλάδα θανάτους από ακραίες θερμοκρασίες στην ΕΕ

Κοινοποίηση:
kayswnas-kafsonas-910x521

Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατατάσσεται στην κορυφή της Ευρώπης για το 2023 όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η ανησυχητική διαπίστωση προέρχεται από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία αναδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες του καύσωνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω καύσωνα φτάνει τους 47.690, καθιστώντας το 2023 τη χρονιά με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων της τελευταίας δεκαετίας.

 

Η Ελλάδα ξεχωρίζει με το πιο ανησυχητικό ποσοστό θνησιμότητας, καταγράφοντας 393 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακολουθούν οι χώρες της Βουλγαρίας, Ιταλίας και Ισπανίας, οι οποίες επίσης πλήττονται από την κλιματική κρίση αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση και στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία.

 

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε, επίσης, ότι στην νότια Ευρώπη, που πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι θάνατοι από καύσωνα ήταν περισσότεροι στις γυναίκες παρά στους άνδρες ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδἐχεται είναι υψηλότερος λόγω ελλιπών στοιχείων σε κάποιες περιοχές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας από 823 περιοχές σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και αρχεία θερμοκρασίας. Περισσότερο από το 40% της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο 2023. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών για όλο το έτος έφτασε τους 47.690, με το 57% των θανάτων να σημειώνονται στα μέσα Ιουλίου και στα τέλη Αυγούστου.

Μόνον το 2022 ο εκτιμώμενος αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με περισσότερους από 60.000 θανάτους. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: