“Χταπόδι” ο τουρκικός στρατός – Να γιατί ο Ερντογάν ονειρεύεται «Οθωμανική αυτοκρατορία»

Κοινοποίηση:
Turkish soldiers stand near military vehicles in the border town of Akcakale in Sanliurfa province, Turkey, October 11, 2019. REUTERS/Khalil Ashawi

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ως μια αδιαμφισβήτητα περιφερειακή δύναμη μεσαίου μεγέθους, έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δυναμικό στρατευμάτων σε τρίτες χώρες. Αυτό το έκανε είτε με την άδεια είτε και χωρίς την άδεια των κρατών αυτών.

Η διασπορά των τουρκικών στρατευμάτων σε διάφορα σημεία του χάρτη, σε περιφερειακό ή μη επίπεδο, έχει να παρατηρηθεί από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, η Τουρκία διατηρεί ή αναπτύσσει στρατεύματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στην Αφρικανική Ήπειρο. Η παρουσία αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικές συνθήκες και ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα δείχνει το πολιτικό στίγμα που θέλει να αφήσει ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Εν έτη 2020 Στρατιωτική παρουσία σε συνολικά 15 χώρες φέρεται να διατηρεί η Τουρκία, σύμφωνα με χάρτη στελέχους της Ένωσης Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας στο Twitter.

Ο επίμαχος χάρτης, ο οποίος – πάντως – δεν αποτελεί επίσημο κρατικό έγγραφο, περιγράφει την παρουσία του τουρκικού στρατού στο εξωτερικό.

Με βάση το περιεχόμενο της ανάρτησης, η γειτονική χώρα διατηρεί στρατεύματα στις παρακάτω χώρες:

Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Κατάρ, Σομαλία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Λίβανο, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αλβανία, Σουδάν και Λιβύη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η τουρκική παρουσία εντάσσεται στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών ή διεθνών αποστολών του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών.

Εξαίρεση φυσικά, αποτελεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κύπρο, η οποία επήλθε ως συνέχεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

Η τελευταία χρονικά στρατιωτική επιχείρηση αφορά τη Λιβύη, μετά και τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Πηγή: Offsite / Kedisa

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: