27/09/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Χτύπησες σκύλο ή γάτα με το αυτοκίνητο – Αυτό είναι το υψηλό πρόστιμο που σε περιμένει

Κοινοποίηση:
odhghsh1

Οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Υψηλό πρόστιμο προβλέπεται για τους οδηγούς που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα με ζώο και απομακρύνονται δίχως να πράξουν τα δέοντα.

Πολλές φορές, ο οδηγός ενδέχεται να ενεπλάκησε σε ένα τροχαίο ατύχημα με ζώο χωρίς να μπορούσε να το αποφύγει. Αυτό διότι ένα ζωάκι μπορεί να πεταχτεί, σε ανύποπτο χρόνο, μπροστά στο αυτοκίνητο, με τα περιθώρια αντίδρασης του οδηγού να είναι πραγματικά ανύπαρκτα.

Από την άλλη, κάθε οδηγός -γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά αδέσποτα ζώα- οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην βυθίζει το πόδι του στο γκάζι.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το αν ο οδηγός ευθύνεται ή μη για τον τραυματισμό ενός ζώου, οφείλει να πράξει τα δέοντα προκειμένου να σωθεί (εφόσον είναι εφικτό) το ζωάκι ή να γίνει η απομάκρυνση του από το σημείο του συμβάντος.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει αναγράφονται στον Νόμο 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 24 «σε περίπτωση τραυματισμού ζώου σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου».

Σε αντίθετη περίπτωση η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. Αν το ζώο πεταχτεί σε μηχανοβιο και τον τραμαυτίσει, τί γίνεται; πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ζώου, αν είναι δεσποζόμενο ή ο Δήμος αν είναι αδέσποτο και δεν φρόντισε να το μαζέψει;
    Ρωτάω…γιατί δεν φταίνε τα ζώα, αλλά τα δίποδα, που εν ονόματι της ζωφιλίας,βρίσκουν τρόπους για να επιβάλλουν πρόστιμα και φτιάχνουν νόμους με “κενά” για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους.

  2. Στο Μητσοτακιστάν έχεις δικαιώματα μόνο άμα είσαι γύφτος, λάθρο και τετράποδο.

  3. Στις διακοπες μου σε ενα νησι πηγαινοντας σε καποιο δρομο ειδα 2 γατακια πατημενα σε αποσταση 2 χιλ.
    Κατεβηκα εβαλα αλαρμ και τα εβαλα στην ακρη του δρομου τουλαχιστον καντε αυτο μην τα αγνοειτε και μετα τα ξαναπατανε μεχρι να γινουν ενα με την ασφαλτο

  4. Τι λεει ο νομος για ζωο (γατα)που εχει καποιος στο σπιτι του που δεν αγοραζει αμμο και την αφηνει αμολα να πηγαινει απο ταρατσα σε ταρατσα να πηγαινει μετα σε μπαλκονια να βγαζει χωμα απο τις γλαστρες να χεζει και να κατουραει ;;; Εκει τι γινεται;;; Να το λες να το ξαναλες αυτο στον ιδιοκτητη και εκεινος περα βρεχει; Να αναγκαζεσαι να αδειαζεις γλαστρες και να μην εχεις τιποτα στο μπαλκονι σου για τις γατες ;;; Τι κανεις στην περιπτωση αυτη ;;; Δεν ειναι ενας χρονος δεν ειναι τρεις.Να σου καταστρεφει και την τεντα και τα καγκελα με τα νυχια για να πηδαει στο διπλανο διαμερισμα. Τι κανεις μετα απο ολα αυτα ;;;;

      1. μετά ο σκύλος θα σηκώνει το πόδι και θα ποτιζει της γλάστρες 😂😂😂😂

  5. Ουτε ανθρωπους ουτε ζωα να μη σκοτωνονται απο οχηματα.ψυχη εχει και ο ανθρωπος ψυχη εχει και ενα ζωακι.ο θεος εφτιαξε τον ανθρωπο που ο ανθρωπος ειναι το χειροτερο ειδος στη γη.

  6. Στην προσπαθεια του ενας οδηγος να αποφυγει ενα ζωο τρακαρει παθει ζημια σκοτωθει καποιος επιβατης του αυτοκινητου τι γινεται; αν ειναι αδεσποτο τα πληρωνει ο δημος;αν ειναι δεσποζομενο τα πληρωνει ο ιδιοκτητης;Τι λεει ο νομος;

  7. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΕ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΑΣ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΤΟΥΣ…
    ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ”ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ” ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΜΟ ΕΙΔΟΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ.

  8. Άμα χτυπήσεις ντιγκιντάγκα τι γίνεται;

  9. Ρε εδω ανθρωπους σκοτωνουνε με τ αμαξια νεας…μπουρδολογιας και την κανουνε λαμογια στους σκυλους και στις γατες θα κολλησουνε? Το φρενο δεν το ξερουνε! Μονο γκαζωμα κλαξοναρισμα κι οποιον παρει ο χαρος! Νεοελληνικος πολιτισμος!

  10. ΧΤΥΠΗΣΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΛΑ ΚΟΜΠΛΕ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ. ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Comments are closed.