Χτύπησε τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο ο μεσογειακός κυκλώνας

Κοινοποίηση:
pagaki-kalamata-kiklonas

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξέλιξη του κυκλώνα που ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό. Ήδη ο μεσογειακός κυκλώνας χτύπησε τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία. Στη Φοινικούντα οι άνεμοι είναι εντάσεως 9 μποφόρ ωστόσο ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το βόρειο Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα μετά το μεσημέρι.
Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων από την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Σε ότι αφορά την πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται οτι, από την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην δυτική Πελοπόννησο.

Ακολούθως θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα. Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Απαγορευτικό απόπλου για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: