Χυμός Cranberry: 5 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Κοινοποίηση:
cranberrieS

Γνωστός για το βαθύ κόκκινο χρώμα και τη γλυκιά γεύση του, ο χυμός cranberry είναι ένα κλασικό ποτό που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Είναι τέλειο για να ξεδιψάσετε, είτε αναζητάτε εναλλακτική λύση για το νερό είτε άλλους τύπους χυμών φρούτων. Είναι όμως ο χυμός cranberry πραγματικά υγιεινός για εσάς, και αν ναι, πόση είναι μια καλή ποσότητα για να πιείτε;

Τι είναι ο χυμός Cranberry;
Ο χυμός βακκίνιων είναι το υγρό από τα βακκίνια, ένα μικρό σκούρο κόκκινο φρούτο που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική . Τα μούρα συνθλίβονται σε έναν πολτό, ο οποίος στη συνέχεια πιέζεται για να αφαιρεθεί ο χυμός. Αυτός ο χυμός φιλτράρεται και παστεριώνεται πριν συσκευαστεί σε μπουκάλια. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, το υγρό μπορεί να αναμιχθεί με άλλους χυμούς φρούτων.
Διατροφικά στοιχεία χυμού βακκίνιων
«Ο χυμός είναι κυρίως υδατάνθρακες, με πολύ λίγη πρωτεΐνη και καθόλου λίπος», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Maddie Pasquariello, MS, RDN . Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την προαγωγή του κορεσμού και την επιβράδυνση της πέψης, κάτι που διαφορετικά θα ωθούσε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, προσθέτει.

Επιπλέον, πολλοί χυμοί cranberry στην αγορά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή περιέχουν ένα μείγμα διαφορετικών συστατικών, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο χυμό cranberry παίρνετε πραγματικά, λέει ο Pasquariello.

Τι είναι μια υγιεινή μερίδα χυμού κράνμπερι;
Γενικά, είναι ασφαλές να πίνετε οκτώ ουγγιές (ένα ποτήρι) χυμό cranberry την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, λέει η Kristen Carli, MS, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά και τα ποτά, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος μερίδας για το χυμό cranberry. Η ιδανική ποσότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της κατάστασης της υγείας σας, σημειώνει η Carli. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας άλλα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνετε, ειδικά εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, τα οποία βρίσκονται σε πολλούς χυμούς cranberry.

Κορυφαία οφέλη για την υγεία του χυμού Cranberry
Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Για έναν νόστιμο τρόπο μείωσης του οξειδωτικού στρες, πιείτε χυμό cranberry. «Τα cranberries περιέχουν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες περιλαμβάνουν υποομάδες όπως φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φλαβονοειδή», λέει ο Pasquariello. Τα αντιοξειδωτικά γενικά προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες – μια διαδικασία που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να καταστρέψει υγιή κύτταρα και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι πνευμονικές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις, σημειώνει ο Pasquariello.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του χυμού cranberry δεν συγκρίνεται με τα ολόκληρα cranberries. Η διαδικασία του χυμού αφαιρεί το γεμάτο αντιοξειδωτικά δέρμα και τους σπόρους, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά κατά περίπου 30 έως 40% . Ο χυμός cranberry αναμεμειγμένος με άλλους χυμούς μπορεί να έχει ακόμη λιγότερο, ανάλογα με το αντιοξειδωτικό προφίλ του τελευταίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χυμός cranberry δεν είναι μια αξιοσημείωτη πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά δεν είναι τόσο πλούσιος όσο τα ολόκληρα, φρέσκα cranberries.

Αυξάνει την ενυδάτωση.
Όταν πρόκειται να παραμείνετε ενυδατωμένοι , δεν περιορίζεστε στο απλό νερό. Ο χυμός φρούτων—συμπεριλαμβανομένου του χυμού cranberry—είναι καλό παιχνίδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ενυδάτωσής σας , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η υποστήριξη της πέψης και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, λέει η Carli.

Προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
«Ο χυμός των βακκίνιων περιέχει ενώσεις όπως οι προανθοκυανιδίνες και η βιταμίνη C, οι οποίες είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού», εξηγεί η Carli. Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κορυφαία ανοσία, καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, σημειώνει. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις, καθώς είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση και την καταστροφή των μικροβίων που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Τα αντιοξειδωτικά στα cranberries (και επομένως ο χυμός cranberry) έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού, λέει ο Pasquariello.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.
Εάν ο χυμός του cranberry είχε μια αξίωση για φήμη, θα ήταν ο σύνδεσμός του με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), ο οποίος χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως επίμονη επιθυμία για κατούρημα, πυελικό πόνο ή θολά ούρα. Αυτό το όφελος του χυμού cranberry πιστεύεται ότι σχετίζεται με τις προανθοκυανιδίνες του, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τα επιβλαβή βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, λέει ο Carli. Έχοντας αυτό κατά νου, η τακτική κατανάλωση χυμού cranberry θα μπορούσε θεωρητικά να παρέχει κάποια προστασία – αλλά δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ένα οριστικό όφελος. Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι περιορισμένα, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Διαφορετικά, η κατανάλωση περισσότερων υγρών γενικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση των ουρολοιμώξεων, σημειώνει ο Pasquariello. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χυμό βακκίνιων, αν τυχαίνει να απολαύσετε το ποτό και αναζητάτε νόστιμες εναλλακτικές λύσεις για το νερό. Αλλά σημειώστε: Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με ουρολοίμωξη, είναι ακόμα σημαντικό να ολοκληρώσετε τη συνιστώμενη θεραπεία αντιβιοτικών εκτός από την κατανάλωση υγρών, λέει ο Pasquariello.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς.
Καθώς τα αντιοξειδωτικά του χυμού cranberry καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στην καρδιά , επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου. Τα cranberries και ο χυμός cranberry περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση , σημειώνει ο Pasquariello. Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες σας, μειώνοντας πιθανώς τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πώς να επιλέξετε τον πιο υγιεινό χυμό βακκίνιων
Αν θέλετε να βρείτε τον πιο υγιεινό χυμό cranberry στα καταστήματα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ψωνίζετε. Πρώτα, αναζητήστε ένα που είναι φτιαγμένο από καθαρά cranberries, προτείνει ο Pasquariello. Πιθανότατα θα φέρει την ετικέτα “100% καθαρός χυμός cranberry”. Επίσης, επιλέξτε ένα προϊόν χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: