Το ψήφισμα, το οποίο καταδίκασε τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση και τόνισε την ανάγκη σεβασμού των συνόρων της Ουκρανίας βάσει του διεθνούς δικαίου, έλαβε εντυπωσιακή υποστήριξη από 93 κράτη.
Ωστόσο, 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ψήφισαν κατά του κειμένου – μια αναπάντεχη κίνηση που προκάλεσε ερωτήματα για τις τρέχουσες γεωπολιτικές δυναμικές. Επιπλέον, 65 κράτη επέλεξαν να μην λάβουν θέση (αποχή). Η ψηφοφορία αντανακλά τη διαίρεση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με το ζήτημα της ουκρανικής κυριαρχίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «νέα πνευματική νίκη» έναντι της Μόσχας, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία στο ΟΗΕ κατηγόρησε τη Δύση για «πολιτικοποιημένη εκδίκαση». Παράλληλα, οι χώρες που απείχαν – όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική – εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη ισορροπημένης προσέγγισης στη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Το ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν οι ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ζητούσε τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τροποποιήθηκε σημαντικά με την υιοθέτηση πολλών τροπολογιών από ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν τη συγκεκριμένη αναφορά και υπογράμμιζαν την ανάγκη για μια «δίκαιη ειρήνη».
Το τροποποιημένο κείμενο εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 9 κατά και 73 αποχών – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ