Ψαρεύοντας like στα social media με δόλωμα την κλάψα!

Κοινοποίηση:

Αυτόν τον καιρό, φαίνεται ότι υπάρχει ένας νέος όρος του TikTok για κάθε πτυχή της διαδικτυακής συμπεριφοράς! Οπότε, τώρα, ετοιμαστείτε για την πιο πρόσφατη “κόκκινη σημαία” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Το θλιμμένο ψάρεμα. Για τι πρόκειται; Οι ψυχολόγοι μας εξηγούν.

Οι πλατφόρμες των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok είναι συνήθως το έδαφος για αυτούς του νεολογισμούς, αλλά αυτή τη φορά, οφείλουμε τον όρο “sadfishing” στη Βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Rebecca Reid, η οποία τον επινόησε για πρώτη φορά το 2019. Τι είναι όμως ακριβώς το “θλιμμένο ψάρεμα”; Οι ψυχολόγοι μας εξηγούν ότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά.

«Το Sadfishing είναι ένας σχετικά νέος όρος που περιγράφει την πράξη κάποιου που υπερβάλλει για τις συναισθηματικές του μάχες γνωστοποιώντας τις στο Διαδίκτυο, συχνά για να κερδίσει τη συμπάθεια, την προσοχή ή την επικύρωση από το κοινό του», λένε οι ειδικοί. Είναι σαν να ψαρεύεις για συμπάθεια, χρησιμοποιώντας υπερβολικές ή δραματικές εκφράσεις αγωνίας ως δόλωμα.

Ενώ μπορεί να προέρχεται από ένα πραγματικό θέμα, όπου το άτομο χρειάζεται υποστήριξη, συχνά περιλαμβάνει την ενίσχυση και δραματοποίηση των γεγονότων πέρα από το πραγματικό τους πεδίο. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είναι ένοχος για “θλιμμένο ψάρεμα” – ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό μερικές φορές – αλλά αν δυσκολεύεστε να πλοηγηθείτε σε μια σχέση με έναν “θλιμμένο ψαρά”, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Αν και είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλοι όσοι αποκαλύπτουν ευάλωτες σκέψεις και συναισθήματα στο Διαδίκτυο πεινούν για συμπάθεια και προσοχή, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ μιας περίπτωσης “θλιμμένου ψαρέματος” και κάποιου απελπισμένου για βοήθεια. «Η διάκριση μεταξύ γνήσιας αγωνίας και θλίψης μπορεί να είναι μία πρόκληση, επειδή η συναισθηματική έκφραση είναι υποκειμενική και ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο», διευκρινίζουν οι ψυχολόγοι. Ωστόσο, αν κάποιος δημοσιεύει συνεχώς έντονα συναισθηματικό περιεχόμενο και πάντα φαίνεται να συμπίπτει με την ανάγκη για προσοχή ή επικύρωση, μπορεί να είναι ένα σημάδι “θλιμμένου ψαρά”.

Στην περίπτωση του τελευταίου, η συγκεκριμένη γλώσσα σε μια ανάρτηση ή οι απαντήσεις στην ενότητα σχολίων μπορεί να αποκαλύπτουν τυπική συμπεριφορά θλίψης. Εάν η ανάρτηση του ατόμου θεωρηθεί “υπερβολικά δραματική” ή περιλαμβάνει “θεατρινίστικες” εκφράσεις συναισθημάτων που φαίνονται δυσανάλογες με την κατάσταση, είναι ασφαλές να πούμε ότι παρακολουθείτε έναν τύπο θλιμμένου ψαρέματος. Αντίθετα, κάποιος που εμφανίζει γνήσια σημάδια αγωνίας μπορεί να είναι πιο δεκτικός σε συμβουλές και πρόθυμος να κάνει αλλαγές για να βελτιώσει την κατάστασή του.

Ωστόσο, η απουσία προόδου μπορεί να υποδηλώνει θλίψη ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι το άτομο αισθάνεται κολλημένο και δεν μπορεί να βρει τη βοήθεια που χρειάζεται. «Επίσης, σημειώστε πώς κάποιος ασχολείται με τις απαντήσεις, αν προχωρήσει γρήγορα αφού λάβει την προσοχή ή κλιμακώσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του, αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό του θλιμμένου ψαρέματος», προσθέτουν οι ειδικοί.

Αντιμετωπίζοντας το “Sadfishing”

Ενώ μπορεί να νιώσετε τον πειρασμό να αντιμετωπίσετε έναν “θλιμμένο ψαρά” από ένα σημείο νουθεσίας, οι ψυχολόγοι προτείνουν μια πιο υγιή πορεία δράσης. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να χειριστείτε το “θλιμμένο ψάρεμα”, αλλά βοηθάει να ξεκινήσετε μια συζήτηση από ένα σημείο καλοσύνης και ενσυναίσθησης, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του άλλου και προετοιμάζοντας “εποικοδομητικές λύσεις” εκ των προτέρων.

Μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε ιδιωτικά για να προσφέρετε την υποστήριξή σας, καθώς μερικές φορές, αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι μια πραγματική σύνδεση και όχι η προσοχή του κοινού. Αυτή είναι μια πολύ πιο παραγωγική προσέγγιση και θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να κάνετε τη διαφορά, ενώ το να φωνάζετε επιθετικά στο άλλο άτομο και να περιμένετε να σταματήσει αμέσως τη συμπεριφορά του είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Ας έχετε δε, κατά νου ότι εάν όλες οι αλληλεπιδράσεις σας απαιτούν ένα εξαντλητικό επίπεδο επικύρωσης και διαβεβαίωσης αντί για συζητήσεις ρεαλιστικών ή συγκεκριμένων λύσεων, θα ήταν συνετό να τους προτείνετε στη συνέχεια να αναζητήσουν περαιτέρω υποστήριξη από έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Θα πρέπει επίσης να θέσετε όρια εάν το… ψάρεμα κάποιου αρχίζει να σας επηρεάζει αρνητικά: Μπορείτε να περιορίσετε την δέσμευσή σας ενώ εξακολουθείτε να εκφράζετε ανησυχία για την ευημερία του. Ένα απλό, καλοπροαίρετο σχόλιο μπορεί να τους βοηθήσει πολύ και μετά μπορείτε να συνεχίσετε τη μέρα σας χωρίς να βαρύνεστε.

Τελικά, «η κατανόηση και η αντιμετώπιση του θλιβερού ψαρέματος απαιτεί μια ισορροπία ενσυναίσθησης, σκεπτικισμού και υποστήριξης», καταλήγουν οι ειδικοί. «Προσφέροντας γνήσια φροντίδα και ενθαρρύνοντας θετικά βήματα, μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον να περιηγηθεί με πιο υγιή τρόπο στο συναισθηματικό του τοπίο».

πηγή: slpress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response