Ψηφιακή… Άγρια Δύση – Ο Ντόναλντ Τραμπ «παίζει τα ρέστα του» στα κρυπτονομίσματα

Κοινοποίηση:
2024-11-21T191032Z_1408899982_RC2O9BA8ZABY_RTRMADP_5_USA-TRUMP-CRYPTO

Λίγο μετά το τέλος της πρώτης προεδρικής θητείας του, τον Ιούνιο του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε το Bitcoin -το διασημότερο από όλα τα κρυπτονομίσματα- «απάτη».

Τρία και πλέον χρόνια μετά, για τον ίδιο έχουν αλλάξει προφανώς πολλά.

Στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο εκλεγμένος 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ διακηρύττει ότι θα καταστήσει τη χώρα του «παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto».

Υπόσχεται να δημιουργήσει ακόμη και ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα» σε Bitcoin.

Με μια ατζέντα αναφανδόν υπέρ των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συγκεκριμένη αγορά και με σημαντική υποστήριξη από επενδυτές του κλάδου, η δεύτερη προεδρία Τραμπ δηλώνει έτοιμη να αναδιαμορφώσει το τοπίο για κρυπτονομίσματα.

Η αξία τους έχει ήδη εκτιναχθεί.

Ειδικά το Bitcoin σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Δυόμιση εβδομάδες μετά άγγιζε πια το ιστορικό ορόσημο των 100.000 δολαρίων.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται ότι κέρδισε 230 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, πολύ πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επισήμως την εξουσία, στις 20 Ιανουαρίου.

Εν μέσω φόβων για επικείμενο όργιο κερδοσκοπίας και απάτης, οι crypto-επενδυτές ανοίγουν πια «σαμπάνιες», βλέποντας τα εκλογικά «πονταρίσματά» τους να πιάνουν τόπο.

Συνολικά συνεισέφεραν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία τόσο του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και δεκάδων Ρεπουμπλικανών υποψήφιων για μια θέση στο Κογκρέσο, με εντυπωσιακές -όπως προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα- «αποδόσεις».

Όχι τυχαία, αυτοί που έβαλαν προς τούτο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι ανταλλακτήρια και εκδότες κρυπτονομισμάτων, που επί προεδρίας Μπάιντεν βρέθηκαν στο «στόχαστρο» ερευνών και προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για απάτες.

Τώρα, στελέχη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης γράφεται ότι συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις με τη μεταβατική ομάδα Τραμπ, βλέποντας θιασώτες των crypto να καταλαμβάνουν καίρια υπουργικά πόστα.

Στο τραπέζι πλέον βρίσκεται μέχρι και η δημιουργία θέσης «τσάρου των κρυπτονομισμάτων» στον Λευκό Οίκο, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

 

«Τα καλά και συμφέροντα»
Το λόμπι των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ πανηγυρίζει ήδη τη μεγαλύτερη έως τώρα νίκη του.

Πρόκειται για την προαναγγελία παραίτησης του προέδρου της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) -και υπέρμαχου της επιβολής ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου στα crypto- Γκάρι Γκένσλερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τον ξεφορτωνόταν «την πρώτη ημέρα» της νέας διακυβέρνησής του.

Ο Γκένσλερ δεν θα του δώσει τη χαρά.

Ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 20 Ιανουαρίου, ανήμερα της ορκωμοσίας Τραμπ.

Εν μέσω οργιώδους σεναριολογίας για την αντικατάστασή του, το πλέον σίγουρο είναι ότι ο διάδοχός του στην «κεφαλή» της SEC θα αναλάβει την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο η Ουάσιγκτον βλέπει τον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

«Ένα από τα πράγματα στα οποία έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος Τραμπ είναι ότι ο πόλεμος της σημερινής κυβέρνησης [Μπάιντεν] κατά των crypto πρέπει να σταματήσει», ανέφερε στο Fox Business o Επίτροπος της SEC -και φερόμενος πιθανός διάδοχος- Μαρκ Ουιέντα.

Ένα από τα «καυτά» ερωτήματα είναι κατά πόσον τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο φόντο είναι οι προεκλογικές διακηρύξεις Τραμπ -και δη από βήματος συνεδρίου Bitcoin στο Νάσβιλ- ότι θα κάνει τις ΗΠΑ «υπερδύναμη Bitcoin».

Μη χάνοντας χρόνο μάλιστα, λάνσαρε -με «βιτρίνα» τους γιούς του- τη δική του πλατφόρμα crypto, τη World Liberty Financial.

Τώρα προορίζει για υπουργό Οικονομικών τον Σκοτ Μπέσεντ, πρώην επικεφαλής επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και γνωστό ένθερμο υποστηρικτή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για το εξίσου κομβικό υπουργείο Εμπορίου, δε, επέλεξε τον Χάουαρντ Λούτνικ.

Πέρα από συμπρόεδρος της μεταβατικής ομάδας Τραμπ, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald, διατηρώντας στενούς δεσμούς με την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Και δη με την εταιρεία blockchain Tehter Holding, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ελέγχους (και) των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για πιθανές παραβιάσεις κυρώσεων και ξέπλυμα χρήματος…

 

Ο Τραμπ, τα κρυπτονομίσματα και ο… Αριστοφάνης
Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -αρμόδια για τη ρύθμιση των χρηματιστηριακών αγορών- έβαλε τα κρυπτονομίσματα στη «μέγγενη» ερευνών.

Υπό την ηγεσία του Γκάρι Γκένσλερ -πρώην καθηγητή του ΜΙΤ και επενδυτή- μήνυσε για διάφορες νομοθετικές παραβιάσεις ορισμένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto, όπως την Binance Holdings, την Coinbase Global και την Kraken, καθώς και την Ripple Labs, η οποία εκδίδει το κρυπτονόμισμα XRP.

Στην ανακοίνωση-προαναγγελία της παραίτησής του, ο Γκένσλερ υπερασπίστηκε αυτό το ρεκόρ ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης με τα κρυπτονομίσματα.

Αν και η αγορά τους αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ, επεσήμανε, αφορούσαν το 18% των καταγγελιών και παραπομπών κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

«Είναι καιρός για μια ρυθμιστική προσέγγιση που αγκαλιάζει αυτή την πραγματικότητα, καλωσορίζει την καινοτομία και διασφαλίζει την κατάλληλη εποπτεία», υπογραμμίζει.

Η θέση του, είχε εξηγήσει σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εδράζεται στην οικονομική επιστήμη.

Επικαλέστηκε τον «Νόμο του Γκρέσαμ»: μια θεωρία που έχει τις κοινωνικοπολιτικές ρίζες της στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη και συνοψίζεται στην νομισματική αρχή ότι «το κακό χρήμα διώχνει το καλό».

«Θα πω μόνο το εξής: Αυτές οι συζητήσεις ανάγονται κυριολεκτικά στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη», είχε πει τον περασμένο Οκτώβριο ο Γκάρι Γκένσλερ.

«Πρόκειται για ιστορία 3.000 ετών. Εκατοντάδες μεγάλα έθνη, χιλιάδες έθνη-κράτη, τείνουμε να έχουμε ένα νόμισμα ανά γεωγραφικό οικονομικό κράτος».

Κατά την άποψή του, τα κρυπτονομίσματα χρησιμεύουν απλώς ως μέσα αποθήκης αξίας -όπως τα έργα τέχνης- σε μια νέα βιομηχανία γεμάτη με «πολλούς απατεώνες και απάτες».

Το ποιο θα είναι το επιμύθιο αυτής της ιστορίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μένει τώρα να γραφεί, καταπώς φαίνεται, στην εποχή Τραμπ 2.0.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: