Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε εστίαση και τουρισμό: Ποιοι ωφελούνται, ποιοι θίγονται

Κοινοποίηση:
karta_ergasias2

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συγκάλεσε μια σημαντική συνάντηση με στόχο την επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, κάτι που αναμένεται να φέρει ανατροπές στις σχέσεις εργάτη-εργοδότη.

 

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία για διάλογο μεταξύ εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει το υπουργείο στη συνεχή επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, οι συμμετέχοντες εστίασαν σε ζητήματα πρακτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την υλοποίηση αυτής της καινοτόμου πρωτοβουλίας.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής των ωρών εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στον τομέα. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

 

Επ’ αυτού, η κα Κεραμέως προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πλάνο για την πιστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Η υπουργός τόνισε τη σημασία εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό, προκειμένου αφενός μεν να διασφαλίζεται η καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αφετέρου δε η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και, κατ’ επέκταση, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από το 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, από το 2023 στις ασφαλιστικές εταιρίες, στις ΔΕΚΟ και στις εταιρίες φύλαξης (security), ενώ, από την 1η Ιουλίου 2024, η εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, κλάδους στους οποίους εργάζονται περίπου 750.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται δε ότι, με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε εστίαση και τουρισμό, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 1.500.000 εργαζόμενους.

Η κα Κεραμέως σημείωσε ότι από την εφαρμογή του μέτρου έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις καταγραφές υπερωριών, ενώ ανέφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ, στα οποία, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, καταγράφηκε σωρευτική αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών, ύψους +61,2%.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στον τουρισμό και τον επισιτισμό θα εκκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και θα είναι εκτενής, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή των επιχειρήσεων, για καταγραφή ζητημάτων και επίλυση αυτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Νίκος Μηλαπίδης, από τη ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ο Νίκος Δήμας, Νομικός της Σύμβουλος και ο Γιώργος Θανόπουλος, Επιστημονικό Στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Την ΠΟΕΕΤ εκπροσώπησαν ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Κουτούκης και από τη ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Παράσχης, οι αντιπρόεδροι, Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιάννης Χατζής, Παναγιώτης Τοκούζης και Λύσσανδρος Τσιλίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Αλέξανδρος Θάνος, η Γενική Διευθύντρια, Μαρία Γάτσου και ο Νομικός Σύμβουλος, Νίκος Ζωητός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: