Ψηφιοποίηση κτηματολογίου: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο έργο

Κοινοποίηση:
706f8307cbf047538fe087c335a50011

Χωρίς λύση παραμένει το ζήτημα που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στους αναδόχους του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας και στο Κτηματολόγιο. Να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι του έργου είχαν καταθέσει προσφυγές κατά της απόφασης της Διοίκησης του Κτηματολογίου, η οποία μετέβαλε τους όρους που αφορούν στο σκανάρισμα των εγγράφων και τον όγκο των υπό επεξεργασία αρχείων που θα πληρωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, η αμφιλεγόμενη απόφαση προβλέπει οριζόντια περικοπή του τιμήματος του έργου κατά 17% (η μείωση αφορά στο κόστος σάρωσης της κάθε σελίδας), κάτι που μεταφράζεται σε αθροιστικές απώλειες των εταιρειών πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που συμμετέχουν στο έργο περίπου 30-35 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναδόχους ο φορέας -και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του έργου,- “αποφάσισε, αιφνιδιαστικά, να αλλάξει τα συμφωνηθέντα”. Το Κτηματολόγιο, από την πλευρά του, στήριξε την απόφαση του στο επιχείρημα ότι οι ανάδοχοι δεν συμπεριέλαβαν βασικά πεδία τεκμηρίωσης των εγγράφων και ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν ρητά στο τεύχος διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού. Οι ανάδοχοι αντικρούουν το παραπάνω επιχείρημα, λέγοντας πως ξεκίνησαν το έργο με βάση τη μελέτη εφαρμογής, πάνω στην οποία βασίστηκε η υλοποίηση του.

Πέραν των προσφυγών όμως κατά του Κτηματολογίου, οι ανάδοχοι έχουν προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, με την έκβαση της υπόθεσης να παραμένει σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάδοχοι, καθώς και ένα πλήθος από εταιρείες που λειτουργούν από κάτω τους ως υπεργολάβοι, έχουν μεν πληρωθεί για την προκαταβολή του έργου, όπως άλλωστε προέβλεπε η σύμβαση, ωστόσο για τα παραδοτέα, τα τιμολόγια δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέα εστία δυσαρέσκειας.
Play Video

Παρά τα παραπάνω “αγκάθια”, η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου δεν έχει σταματήσει και προχωρά, προς το παρόν, κανονικά με την αρχική συμφωνία ως προς τα αρχεία που θα ψηφιοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα έχει παραδοθεί σχεδόν το 35-40% του έργου. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου παραμένει μεγάλο στοίχημα, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι “φωνές” στην αγορά Πληροφορικής, που λένε ότι αν δεν ληφθεί απόφαση για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, πολλά εμβληματικά έργα δεν θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Τα πέντε σχήματα – εταιρείες που υλοποιούν το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων είναι: “Netcompany/Intrasoft- Profile”, “Nova – Iron Mountain Hellas”, “Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex”, ΟΤΕ και “Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση”. H αξία των υπογεγραμμένων συμβάσεων αγγίζει αθροιστικά τα 234 εκατ. ευρώ.

Το έργο που θα μειώσει τη γραφειοκρατία
Το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση και πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών από τους διάφορους νόμιμα ενδιαφερόμενους, όπως πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλους επαγγελματίες.

Μέσω της σχετικής πλατφόρμα όπου ανεβαίνουν τα αρχεία, δικηγόροι και πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν έρευνες τίτλων και να ελέγχουν ευρετήρια, βιβλία κατασχέσεων, διεκδικήσεων και υποθηκών από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, και δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται με φυσική παρουσία τα υποθηκοφυλακεία για να κάνουν έρευνες μέσα σε ένα απέραντο “χαρτοβασίλειο”, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Επιπλέον, αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή.

Αρχεία από 390 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα
Στο έργο συγκαταλέγονται τα αρχεία των 390 υποθηκοφυλακείων, που τηρούσαν το σύστηµα μεταγραφών και υποθηκών για το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας. Υπολογίζεται ότι θα ψηφιοποιηθούν περίπου 600.000.000 σελίδες.
Αποτελεί, δε, ένα από τα 9 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επόμενες εκταμιεύσεις, στο σκέλος της ψηφιοποίησης του κράτους. Τα υπόλοιπα έργα – ορόσημα είναι τα εξής: η ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μετανάστευσης και Ασύλου, η ψηφιοποίηση των αρχείων απαλλοτριώσεων, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση των αρχείων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του Δημοσίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response