Ψωρίαση: Δείτε ποιες είναι οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που την καταπολεμούν

Κοινοποίηση:
vitamin

Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν την ψωρίαση που προκαλεί τη γρήγορη συσσώρευση κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος.

Εξαιτίας της ψωρίασης σχηματίζονται «λέπια» και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, που μπορεί να προκαλούν φαγούρα και μερικές φορές πόνο.

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ψωρίαση, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία του δέρματος.

Εδώ, θα διερευνήσουμε ποια θρεπτικά συστατικά είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από ψωρίαση και πώς μπορούν να υποστηρίξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πηγές: Ψάρια (όπως σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες), λιναρόσπορος, σπόροι chia και καρύδια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά λιπαρά, που έχει αποδειχθεί, ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους πάσχουν από ψωρίαση.

Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την έξαρση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών ενώσεων, που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η ενσωμάτωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάρσεων ψωρίασης.

2. Βιταμίνη D

Πηγές: Εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμός πορτοκαλιού), λιπαρά ψάρια, κρόκοι αυγών και άμεση έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως.

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Η βιταμίνη D βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος, μειώνοντας την απολέπιση και την πάχυνση της επιδερμίδας στα σημεία με ψωρίαση.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D μέσω της διατροφής, συμπληρωμάτων και ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

3. Αντιοξειδωτικά

Πηγές: Φρούτα και λαχανικά (όπως μούρα, εσπεριδοειδή, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και πιπεριές), ξηροί καρποί και σπόροι.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στη φλεγμονή.

Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία και τα δύο συμβάλλουν σημαντικά στην ψωρίαση.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του δέρματος και να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

4. Ψευδάργυρος

Πηγές: Κρέας, οστρακοειδή, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών και την κυτταρική διαίρεση.

Για τα άτομα με ψωρίαση, ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επισκευής και ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με διάφορες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, καθιστώντας σημαντική τη διασφάλιση της επαρκής του πρόσληψης μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.

5. Προβιοτικά

Πηγές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υπάρχουν αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία, που υποδηλώνουν, ότι ένα υγιές μικροβίωμα μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τις δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης και να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

6. Βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α

Πηγές: Καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα ή πορτοκαλί λαχανικά

Η βήτα-καροτίνη είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κυττάρων του δέρματος και μπορεί να μειώσει την υπερπαραγωγή των δερματικών κυττάρων, που παρατηρείται στην ψωρίαση. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν την ερυθρότητα και τον ερεθισμό στα σημεία της ψωρίασης.

Μια πλούσια σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α διατροφή μπορεί να υποστηρίξει πιο υγιές δέρμα και να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα της ψωρίασης.

7. Σελήνιο

Πηγές: καρύδια Βραζιλίας, ψάρια, αυγά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που δρα ως αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και παίζει ρόλο στην μείωση της φλεγμονής.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν, ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης σεληνίου μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του δέρματος και στην καλύτερη διαχείριση της ψωρίασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: