ΩΡΑ 10:00! Αυτά είναι τα κόλπα των ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ για την εκλογή του ΠτΔ – Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων

Κοινοποίηση:
bbksrmoclbimhayii62d

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφοφορία που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αναθεώρησής του.

Σύμφωνα λοιπόν με ότι προβλέπεται οι διατάξεις που προτείνεται η αναθεώρησή τους συγκεντρώσουν περισσότερες από 151 ψήφους θα μπορούν ν’ αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή – όσες συγκεντρώσουν από 151 έως 179 ψήφους θα μπορούν ν’ αναθεωρηθούν μόνο με 180 στην επόμενη Βουλή κι αντίστροφα όσες συγκεντρώσουν περισσότερες από 180 ψήφους την Πέμπτη θα μπορούν ν’ αλλάξουν με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή.

Αυτό βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία για να φανεί τι θα γίνει με το ζήτημα  της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, εάν δηλαδή ψηφιστεί προς τροποποίηση το άρθρο 32

Στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου, η διάταξη που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό σε περίπτωση άκαρπων ψηφοφοριών στη Βουλή (άρθρο 30) δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο όριο και δεν θα τεθεί σε νέα ψηφοφορία, ενώ αντιθέτως την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις πρόωρες εκλογές στήριξε και η ΝΔ, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία.

Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει πάλι υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 32. Εάν το κάνει τότε αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπει το σενάριο της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης» και ότι τότε θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέλει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο το 2020, όπως ακριβώς είχε κάνει στα τέλη του 2014, προκειμένου να κόψει την κυβερνητική πορεία της ΝΔ διότι απλούστατα το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο είναι πολύ μικρό και πιθανότατα η διεξαγωγή νέων εκλογών με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβαζε ακόμα πιο κάτω τα ποσοστά του και να μην μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο ούτε και με απλή αναλογική.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν με νόημα ότι θα στηρίξουν για την επανεκλογή του τον Προκόπη Παυλόπουλο, καλώντας τη ΝΔ να δηλώσει εάν θα κάνει το ίδιο, ούτως ώστε να κλείσουν οριστικά τα σενάρια «δεξιάς παρένθεσης» ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικώς στην ψηφοφορία για το Σύνταγμα.

Εάν εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει την αλλαγή του άρθρου 34 τότε αυτό σημαίνει πως θέλει προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο και να ελέγχει ακόμα το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» και αναλόγως των συγκυριών να δει αν θα το εφαρμόσει.

Πάντως όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον δημοσκοπικά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν προοπτικές ανάκαμψης και προσανατολίζονται στο σενάριο του Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, μόνο δύο διατάξεις είναι αυτές που στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν περισσότερες από 180 ψήφους: το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, έχει το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, καθώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερωθεί η λεγόμενη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους – όχι, όμως, ο διαχωρισμός του με την Εκκλησία – στην πρώτη ψηφοφορία πέρασε οριακά με 151 ψήφους και μάλιστα μετά από… επανακαταμέτρηση που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: