Προς πλήρη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της τουρκικής απειλής. Το μοντέλο των κομάντος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την άμεση αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων απειλών που έρχονται κυρίως από τη «γείτονα» χώρα.
Ουσιαστικά αυτό που δημιουργείται είναι μια δύναμη ταχείας επέμβασης, η οποία πιθανώς θα δρα στα νησιά του Αιγαίου που η Άγκυρα με μένος προσπαθεί να αμφισβητήσει και να υφαρπάξει, με στόχο την προστασία και την άμεση απόκρουση οποιασδήποτε πιθανής επίθεσης.
Είναι προφανές πως μια τουρκική εισβολή είναι εξαιρετικά πιθανή πλέον, και για αυτό το λόγο τα Επιτελεία του στρατού επιδιώκουν άμεση και ταχύτατη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τίποτα δε γίνεται τυχαία, και η εν λόγω κίνηση προμηνύει επικίνδυνες εξελίξεις.
Tο μοντέλο των «κομάντος», δηλαδή την ευελιξία, την ταχύτητα και τον αιφνιδιασμό που χαρακτηρίζουν τις Ειδικές Δυνάμεις, σχεδιάζει να μεταφέρει σε όλο τον Ελληνικό Στρατό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές απέναντι στις ασύμμετρες και σύγχρονες απειλές.
Τα παραπάνω στοιχεία διαθέτει σήμερα η διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, η λεγόμενη ΔΕΛΤΑ, που αποτελείται από τα ικανότερα στελέχη του Στρατού (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, υποβρύχιοι καταστροφείς).
Ανάμεσα στα καθήκοντά της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νησιών. Όμως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως αποκάλυψε προ ημερών, επιδιώκει πλέον το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να υιοθετήσει τη λογική της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας που διακρίνει τη δύναμη ΔΕΛΤΑ.
Ο βασικός λόγος που το ΓΕΕΘΑ προχωράει σ’ αυτόν τον σχεδιασμό είναι διότι οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» γνωρίζουν καλά πως μια εχθρική προσβολή μπορεί να γίνει στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα σημεία.
«Σήμερα υπάρχει η δύναμη ΔΕΛΤΑ, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ο πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου αναφερόμενος στις προθέσεις του Γενικού Επιτελείου. Όπως εξήγησε, «θέλουμε αυτό που θα σχηματίσουμε να μπορεί να επέμβει σε ένα, δύο, τρία σημεία αποτελεσματικά διότι και η περιοχή που έχουμε να καλύψουμε είναι τεράστια και οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες».
Επιδίωξή του – σημείωσε – «είναι να «χτίσουμε» ισχυρές δυνάμεις σε θάλασσα, ξηρά και αέρα και όχι μεμονωμένα, οι οποίες σε τόπο και χρόνο θα είναι έτοιμες να προσφέρουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους».
Επίσκεψη ΑΓΕΕΘΑ σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε χθες Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Πάσχα.
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το πλοίο Φυλακής Σκοπούντος Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, στην Κάρυστο, όπου τον υποδέχτηκε ο Υπαρχηγός Αρχηγείου Στόλου, Υποναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, και στη συνέχεια την 130η Σμηναρχία Μάχης, στη Λήμνο, όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
Ακολούθως, επισκέφθηκε Επιτηρητικό Φυλάκιο του Στρατού Ξηράς στο Σουφλί Έβρου, το Στρατηγείο του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) στην Ξάνθη, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ) και το Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR (Γ΄ΣΣ/NRDC-GR), στη Θεσσαλονίκη, όπου τον συνόδευε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ