Εκδηλη η ανησυχία αλλά και η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους σεισμολόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα, πολύ κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για το κύριο γεγονός ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος, μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός, ωστόσο καλούν τον κόσμο να παραμένει ψύχραιμος και να ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Παπαζάχος :Θα περάσει δύσκολο Σαββατοκύριακο η Αττική
Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους. Τα παραπάνω ανέφερε σε ιστοσελίδα ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα. «Είναι δεδομένο ότι δε θα ησυχάσει πολύ γρήγορα η Αττική, αφού αναμένεται να έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και είχαμε ήδη αρκετούς μετασεισμούς. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.
Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.
Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.
Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην κάμερα του Οpen TV, ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν μπορεί να μιλησει καποιος κατηγορηματικα ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».
Γκανάς: Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε ότι είχαμε μια ισχυρή δόνηση που έγινε βόρεια της Μαγούλας και ήταν επιφανειακή. «Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι, είναι φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας και είναι δυτικά από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμο του 1999. Θα συνεχιστουν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8.», σημείωσε στο OPEN TV.
«Ακόμη δεν έχουμε βεβαιότητα γι’ αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Βεβαίως, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν γίνει μερικοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Ωστόσο οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV, αναφορικά με τον σεισμό που έπληξε την Αττική.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, μιλώντας στο OPEN TV, τόνισε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών μελετά το φαινόμενο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε 48 ώρες για να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα.
Συνολάκης: Με ανησυχεί η περιοχή στο Μοναστηράκι
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών μίλησε στο Open TV για τον ισχυρό σεισμό με επίκεντρο τη Μαγούλα που ταρακούνησε την Αττική. Τόνισε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό τα σπίτια που έχουν υποστεί βλάβες. «Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι διάφορα σπίτια που είναι στο Μοναστηράκι γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και η περιοχή πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά».