Προκειμένου να μην εκραγεί η, «ωρολογιακή βόμβα» -όπως αποκαλείται τελευταία- της ΔΕΗ, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης της. Ο κίνδυνος για μια έκθεση του ορκωτού έλεγκτη με προειδοποιήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα της, οδήγησαν όχι μόνο στην απόφαση για ένα πακέτο διάσωσης 500 εκατ. ευρώ, αλλά και σε περαιτέρω κινήσεις, όπως τη μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές, αλλά και την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, όπως και την εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου.
• Υπόλογοι για τις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνονται για τη ΔΕΗ είναι εκείνοι που έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ενώ το 2014 είχε κέρδη 90 εκατομμύρια το 2018 έκλεισε με ζημιές 900 εκατομμύρια. Η χρηματιστηριακή αξία της τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,9 δις. ευρώ και σήμερα είναι μόλις 0,3 δις ευρώ. Το 2014 είχε περίπου 2 δις κεφαλαιοποίηση, ενώ πριν τις ευρωεκλογές είχε πέσει περίπου στο 1/7. και τα ληξιπρόθεσμα της είχαν υπερτριπλασιαστεί.
• Εάν δεν λαμβάνονταν -και μάλιστα άμεσα- οι σημερινές αποφάσεις, ο ορκωτός ελεγκτής στην επικείμενη έκθεσή του (24 Σεπτεμβρίου) θα διατύπωνε προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες για την εταιρεία, τους καταναλωτές, τους ίδιους τους εργαζόμενούς της, το τραπεζικό σύστημα -εξαιτίας των οφειλών της εταιρείας- και την εθνική οικονομία.
• Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι με τις τωρινές αποφάσεις ενισχύονται οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: διότι αν δεν σωθεί η ΔΕΗ, τότε ακριβώς είναι που οι ανταγωνιστές της θα έβρισκαν “πεδίον δόξης λαμπρόν”. Η καταρρευση και όχι η διάσωση της ΔΕΗ ευνοεί τους ανταγωνιστές της.
• Οι οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν στον τελικό λογαριασμό τους παρά μόνο μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται, ωστόσο, να συμβάλουν με ισορροπημένο τρόπο όλες οι πλευρές. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με μείωση της προνομιακής έκπτωσης που έχουν στα τιμολόγια της εταιρείας από το 75% κατά μέσο όρο στο 30%. Η βιομηχανία, με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα. Το Δημόσιο, με τη μείωση του Φ.Π.Α. και την καταβολή των ΥΚΩ. Και βέβαια, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, που είχαν αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.
• Και βέβαια, η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, την εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, την πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.