Σχέδια αύξησης του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης στα 20 χρόνια, από 15 που είναι σήμερα, απεργάζεται το υπουργείο Εργασίας…
καταφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στους ασφαλισμένους. Μετά την κατάργηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και την «απίσχνανση» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με στόχο κανείς να μην μπορεί να πάρει σύνταξη αν δεν φτάσει στην ηλικία των 62 ετών, ένα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε από τους επιτελείς του κ. Βρούτση και υιοθετήθηκε από τον υπουργό είναι η αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 έτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τον Νοέμβριο 2012 και τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2013, καθορίστηκε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως γενικό όριο ηλικίας το 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη (στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102/1952). Επίσης, από 1.1.2013, ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας. Παράλληλα ο κ. Βρούτσης και προκειμένου να μην αφήσει τίποτε όρθιο στο υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σκέφτεται (αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί) όχι μόνο να αυξηθεί στα 20 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά να απαλείψει κάθε δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών για τη θεμελίωση δικαιώματος.