Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει πλήρως την υπουργό Άμυνας στην προσπάθειά της να διαλευκάνει την υπόθεση ενός γερμανού υπολοχαγού, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση με σκοπό να επιρρίψει την ευθύνη στους πρόσφυγες.
«Η υπουργός Άμυνας (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) έχει την πλήρη στήριξη της καγκελαρίου και ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης του Φράνκο Α.», του συλληφθέντα υπολοχαγού, είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τον υπολοχαγό Φράνκο Α. ο οποίος υποδυόταν τον Σύρο πρόσφυγα από τον Ιανουάριο του 2016. Μολονότι δεν μιλούσε αραβικά, αλλά μόνο γαλλικά, οι γερμανικές αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει πρόσφυγα και μάλιστα του χορηγούσαν και ένα επίδομα διαβίωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο 28χρονος στρατιωτικός είχε συντάξει μια λίστα πέντε πιθανών στόχων για επιθέσεις. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονταν ένας πρώην πρόεδρος της Γερμανίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση και αμαυρώνει ακόμη περισσότερο την εικόνα του Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού, που τους τελευταίους μήνες έχει συγκλονιστεί από αλλεπάληλες κατηγορίες για καψόνια σε βάρος στρατιωτών.
Την Τρίτη η υπουργός ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στις ΗΠΑ ώστε να μεταβεί στη στρατιωτική βάση του Ίλκιρχ, κοντά στο Στρασβούργο, όπου υπηρετούσε ο Φράνκο Α. μέχρι τη σύλληψή του. Οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να μην έδρασε μόνος ο υπολοχαγός, αλλά να ανήκε σε κάποιο ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο.
Για αύριο Πέμπτη η φον ντερ Λάιεν έχει καλέσει στο Βερολίνο σχεδόν 100 υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, στρατηγούς και ναυάρχους, και σκοπεύει να τους ζητήσει να μην ανέχονται τις «παρεκτροπές» στο στράτευμα.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild η υπουργός εκφράζει την ανησυχία της ότι «ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στον Μπούντεσβερ επειδή κάθε μήνα αποκαλύπτονται νέες περιπτώσεις δεξιών εξτρεμιστών, παρενοχλήσεων ή βίας» στον στρατό.
Το Σαββατοκύριακο είχε καταγγείλει επίσης την «έλλειψη καθοδήγησης» στον στρατό και την διάδοση ενός πνεύματος που οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεκτροπών.
Ο κατηγορούμενος υπολοχαγός είχε καταφέρει να κάνει καριέρα στον στρατό μολονότι είχε εκφράσει υπερεθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις σε μια πανεπιστημιακή εργασία του το 2013, όταν φοιτούσε στη γαλλική στρατιωτική ακαδημία του Σεν-Σιρ.
Η ακαδημία ενημέρωσε τον γερμανικό στρατό που όμως δεν έκρινε σκόπιμο εκείνη την εποχή να αναλάβει δράση.
Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες περί βίαιων καψονιών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει ατιμώρητα. Για την υπουργό, η συχνότητα αυτών των επεισοδίων «δείχνει ότι δεν μπορούμε ούτε να τα ξεχάσουμε, ούτε να τα αγνοήσουμε (…) οι δυσλειτουργίες παραβλέπονταν για πολύ μεγάλο διάστημα», όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξή της.
Η στρατιωτική ιεραρχία φέρεται ότι έκλεινε τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στα στρατόπεδα: στις σαδιστικές πρακτικές σε βάρος των νεοσύλλεκτων, τον εξευτελισμό των στρατιωτών που τους ανάγκαζαν να τρέχουν μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους, ακόμη και στον βιασμό ενός υπαξιωματικού. Η υπουργός αντικατέστησε τον υπεύθυνο του τομέα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Βάλτερ Σπίντλερ, θεωρώντας ότι δεν αντέδρασε σθεναρά απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.
«Φέρω την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν στον Μπούντεσβερ» παραδέχτηκε η ίδια στη συνέντευξή της. Η φον ντερ Λάιεν επικρίνεται ταυτόχρονα ανοιχτά από τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. Οι δηλώσεις της «κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη» που θα έπρεπε να έχει ο στρατός στο υπουργείο, αφού εμφανίζεται «να κριτικάρει την ίδια την ομάδα της», σχολίασε ο Αντρέ Βίστνερ, ο εκπρόσωπος του Μπουντεσβερφερμπαντ, της ένωσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται «σε επικίνδυνο έδαφος», υποστηρίζει η εφημερίδα Handelsblatt. Στο «κατεστημένο» στις ένοπλες δυνάμεις δεν αρέσει να το κριτικάρουν, εξηγεί το άρθρο.
Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει πριν καν αναλάβει το υπουργείο «όμως τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς επικρίσεις», σημειώνει από την πλευρά του το περιοδικό Der Spiegel.