Άνγκελα Μέρκελ: “Σχεδόν όλοι συμφωνούν για το ελεύθερο εμπόριο”

Κοινοποίηση:
Άνγκελα-Μέρκελ-1

Αναπόφευκτη φαντάζει η απομόνωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο. H σύνοδος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να καταγράψει την απομόνωση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι τα άλλα κράτη μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «σχεδόν» όλοι οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) συμφώνησαν σήμερα (Παρασκευή) ότι είναι απαραίτητο το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, όμως ορισμένες διαφορές απόψεων που καταγράφηκαν σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι οι οποίοι καταρτίζουν την τελική ανακοίνωση της συνόδου έχουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους, δήλωσε την Παρασκευή η οικοδέσποινα της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου στο Αμβούργο, όπου τα «προστατευτικά ένστικτα» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η εναντίωσή του στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν τον κίνδυνο πολιτικής απομόνωσής του, σε ένα διεθνές φόρουμ το οποίο συστήθηκε για να βελτιωθεί ο παγκόσμιος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2007.

«Στο ζήτημα του εμπορίου, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ελεύθερο, αλλά και δίκαιο εμπόριο», ανέφερε η καγκελάριος. «Όμως μπορώ να προβλέψω ότι σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην ανακοίνωση, οι σέρπα (σ.σ.: οδηγοί στα Ιμαλάια που ανήκουν στην ομώνυμη φυλή• ο όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά στην Ευρώπη για τους εκπρόσωπους των κρατών μελών που προετοιμάζουν τις εργασίες και τις ανακοινώσεις στις συνόδους κορυφής) έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους απόψε».

Οι συνομιλίες παραμένουν τεταμένες όσον αφορά το εμπόριο. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα απόψε. Αλλά οι συνομιλίες εδώ είναι πολύ δύσκολες, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό», τόνισε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμμετέσχε στο πρώτο μέρος της συζήτησης για την πολιτική σχετικά με το κλίμα, παρά τις διαφορές του με τις άλλες χώρες στο ζήτημα, και μάλιστα μίλησε στους άλλους ηγέτες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε πάντως «απαράδεκτες» τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

«Οι βίαιες διαδηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές (…) και για αυτόν τον λόγο είναι απαράδεκτες» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου στο Αμβούργο, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασαν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά και το ελεύθερο εμπόριο απέναντι στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, o oποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου, κάλεσε όλες τις πλευρές να κρατήσουν την ψυχραιμία τους στο θέμα της Βόρειας Κορέας, στη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Μουν Τζάε-Ιν, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος

Όσον αφορά το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο στο κείμενο μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού», ενώ προστίθεται ότι οι ηγέτες άλλων χωρών θεωρούν οι ίδιοι ότι η συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

Mία από τις αβεβαιότητες που πλανιόντουσαν πριν από τη Σύνοδο συνίστατο στο αν οι 19 υπόλοιπες χώρες της G20 θα συσπειρώνονταν επί αυτού του ζητήματος. Η θέση της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, συμμάχου των ΗΠΑ και μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ήγειρε ερωτήματα.

Εάν το έγγραφο αυτό τελικά υιοθετηθεί, οι ηγέτες της G20 θα στείλουν στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη (των συνομιλιών) ή πλήρης επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού. Ακόμα κι αν η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ουάσιγκτον, εφόσον θελήσει να επανεξετάσει κάποια στιγμή την θέση της.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: