ΆΡΧΙΣΑΝ TA ΝΤΑΟΥΛΙΑ… Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο οι κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
ksenos typos

Στην χρηματοοικονομική ασφυξία της Ελλάδας, τις κλειστές τράπεζες, το επικείμενο δημοψήφισμα, αλλά και την άρνηση των εταίρων στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος επικεντρώνει σήμερα Δευτέρα η διεθνής ειδησεογραφία. Oι τίτλοι «τράπεζες κλειστές για μία εβδομάδα» βρίσκονταν στην κορυφή όλων των ιστοσελίδων των μεγάλων ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες και βάζει όριο αναλήψεων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείουBloomberg. Προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της, η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες επιβάλλοντας ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων από σήμερα Δευτέρα, ένα μέτρο το οποίο θα εμβαθύνει την ύφεση και ρισκάροντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι μια μαύρη ημέρα για την Ελλάδα, αναφέρει στο πρακτορείο ο Νικολας Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Stern School of Business. «Η ελληνική οικονομία που είναι ήδη σε ύφεση οδεύει προς της βαθιά… κατάψυξη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Την ίδια ώρα το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ευρώ, αλλά και την μεγάλη πτώση που σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Τόκιο.

Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα. «Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες για να αποφύγει το χάος ενώ οι συζητήσεις για διάσωση της χώρας καταρρέουν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας το οποίο συνοδεύει μια εικόνα με μια τεράστια ουρά έξω από ελληνική τράπεζα. Η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε μία «ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη» σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στην μεγάλη πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η γαλλική Liberation από την πλευρά της κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο το ελληνικό ζήτημα σχολιάζοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών».
Επίσης, σε διαδικτυακό της άρθρο η Liberation αναφέρεται στις κλειστές τράπεζες μέχρι τις 6 Ιουλίου και το όριο των αναλήψεων έως 60 ευρώ.

Βουτιά στις παγκόσμιες αγορές καθώς η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian. Με βίντεο και εκτενή ρεπορτάζ σε διαρκή ενημέρωση η βρετανική εφημερίδα

«Αναταραχή: Οι τράπεζες κλείνουν για μία εβδομάδα μετά από ένα Σαββατοκύριακο που κλόνισε την Ευρωζώνη» γράφει ο βρετανικός Guardia, o οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κρίση βαθαίνει ενώ η Ελλάδα να προχωρά σε περιορισμό αναλήψεων».

Στην πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συνεχίζει η εφημερίδα, αναμένεται «μεγαλύτερη πτώση από εκείνη στα ασιατικά χρηματιστήρια», τα οποία βρίσκονταν κοντά στο -3%.

Σε ξεχωριστό κείμενο-ανάλυση στη βρετανική εφημερίδα, ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ γράφει πως «η ελληνική κρίση μπορεί να γίνει η “στιγμή Σαράγεβο” της Ευρωζώνης» (αναφερόμενος στο 1914), λέγοντας πως η αβεβαιότητα και η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ιδέα του μη αναστρέψιμου ευρώ». Την ίδια στιγμή, «η Ελλάδα, όπως και να έχει, βρίσκεται μπροστά από μια εβδομάδα αναταραχής ενώ το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει» γράφει.

«Ο λογαριασμός για πέντε χρόνια δειλίας»: Αυτός είναι ο τίτλος που βάζει το γερμανικό Spiegel, ενώ σε άλλα θέματά του εξηγεί (με τις απαραίτητες φωτογραφίες από τις ουρές στις τράπεζες) τι προβλέπεται για τους περιορισμούς κεφαλαίου ή ότι οι ασιατικές αγορές βρίσκονταν στο κόκκινο τη Δευτέρα.

Εξηγώντας γιατί μιλά για δειλία, το άρθρο λέει: «Είναι εύκολο να ρίξει κανείς την ευθύνη στον Τσίπρα, λέγοντας πως η απόφαση για δημοψήφισμα τώρα, αντί για νωρίτερα, είναι στην καλύτερη περίπτωση λαϊκιστική, στην χειρότερη δειλία». «”Δειλία” όμως είναι η απάντηση και σε ένα άλλο ερώτημα, στο πώς μπόρεσε να φτάσει η Ευρωζώνη συνολικά σε μία κατάσταση που μία ανισόρροπη κυβέρνηση μπορεί να φέρει μία νομισματική ένωση στο χείλος» γράφει, επιρρίπτοντας ευθύνη στις υπόλοιπες χώρες και το Βερολίνο ότι «απλά μετέθεταν το πρόβλημα».

Σε κείμενο με τίτλο «Ευχαριστούμε, κύριε Τσίπρα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι «πρέπει να είναι ευγνώμων κανείς στην ελληνική κυβέρνηση για ένα πράγμα: Δεν άφησε το Σαββατοκύριακο άλλη επιλογή στους πιστωτές από το τερματίσουν μία διαπραγμάτευση που θα τους οδηγούσε στη δική τους κήρυξη χρεοκοπίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, «θεωρούσε πως η ΕΕ έχει μόνο έναν σκοπό, την αναδιανομή» (από το λεγόμενο Βορρά στο λεγόμενο Νότο, εννοεί ο συντάκτης).

«Η ώρα απαιτεί αυτή την στιγμή περιορισμό ζημιών, στην ίδια την Ελλάδα αλλά και έξω από τα σύνορά της» γράφει, που φτάνει στο γενικότερο συμπέρασμα πως η ελληνική περίπτωση έδειξε ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει στη συνέχεια να διαμορφωθεί πιο ευέλικτα και με «εξόδους κινδύνου». «Υπάρχει τέλος κι ο άλλος κίνδυνος: Να αποκλίνουν όχι μόνο οι αντιλήψεις των κυβερνήσεων για τους σκοπούς της Ευρωζώνης, αλλά και οι αντιλήψεις των λαών, και αυτό θα φέρει το ελληνικό δημοψήφισμα μπορστά στα μάτια των άναυδων πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» καταλήγει

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: