Άρχισε τα «δάκρυα» ο Κάμερον, για μη φύγουν οι Σκωτσέζοι από το «μαντρί» – Και ξαφνικά…ανατροπή υπέρ του «Όχι», δείχνει τελευταία δημοσκόπηση

Κοινοποίηση:
kameron1

Δάκρυα, καταστροφολογία, υποσχέσεις αλλά και…χρήμα μοιράζουν οι Εγγλέζοι για να…σωθεί το Βασίλειο…«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το «ναι» ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το «όχι»», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον σε παρέμβασή του στην «Daily Mail»

Με ένα μείγμα λογικής και συναισθήματος, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται εκτάκτως στη Σκοτία μαζί με τους ηγέτες των δύο άλλων κομμάτων (Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ), προσπαθεί να πείσει τους Σκοτσέζους να μείνουν στην «οικογένεια» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το ?ναι? ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το ?όχι?», έγραψε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην «Daily Mail» τονίζοντας ότι «θέλουμε απελπισμένα να μείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών», κάτι που όπως είπε θα του «ράγιζε την καρδιά». Βέβαια η ρητορική του Κάμερον είχε και λογικά επιχειρήματα: εάν η Σκοτία αποσχιστεί, «δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση» με τη Βρετανία, είπε επικαλούμενος και την πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τη στερλίνα.

Στο δημοψήφισμα διακυβεύεται και η πολιτική καριέρα του Κάμερον, αφού οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στις 18 Σεπτεμβρίου θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από το κόμμα του να παραιτηθεί οκτώ μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Για να πείσουν τους Σκοτσέζους να παραμείνουν στην Ενωση που χρονολογείται από το 1707 οι Τόρις, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την καμπάνια του «Better Together» και έχουν δεσμευθεί να περάσουν το συντομότερο νόμους που θα παραχωρούν στο Εδιμβούργο περισσότερη αυτονομία.

Αντίθετα η βασίλισσα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου τάσσεται υπέρ της παραμονής της Σκοτίας, εξέδωσε ανακοίνωση που υπενθυμίζει τη «συνταγματική ουδετερότητά» της. Οι προσπάθειες του Λονδίνου δείχνουν πάντως να πιάνουν τόπο. Χθεσινή δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα 6 μονάδων στο «όχι» στην ανεξαρτησία.

Πλήγμα στην καμπάνια του «ναι» επέφεραν χθες δύο εταιρείες-κολοσσοί της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι Σκοτσέζοι θα ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία για να μη διαταραχθεί η σταθερότητα που απαιτείται για τις μακροχρόνιες επενδύσεις στην πετρελαιοπαραγωγό Βόρεια Θάλασσα. Και ο χρηματοοικονομικός γίγαντας της Σκοτίας Standard Life αποκάλυψε ότι θέτει σε εφαρμογή σχέδια για μεταφορά δραστηριοτήτων της στην Αγγλία για να προστατευθεί σε ενδεχόμενη απόσχιση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Telegraph, κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, η Barclays, η Deutsche Bank, η Societe Generale, η JP Morgan, η RBC Capital Markets και η Credit Suisse προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη απόσχιση θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη βρετανική οικονομία. Η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει έως και 5% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τη Societe Generale, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόνισαν ότι πολλοί επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες μετά τη δημοσκόπηση που έδωσε 51% στο «ναι». Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε χθες κατά 0,10%.

Υπέρ του «Όχι» και η BP

Από το Λονδίνο, ο εκτελεστικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας BP Μπομπ Ντάντλεϊ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

«Ως σημαντικός επενδυτής στη Σκωτία, τώρα και στο μέλλον, η BP πιστεύει ότι οι μελλοντικές προοπτικές της Βόρειας Θάλασσας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση της υπάρχουσας ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε

Νέα δημοσκόπηση φέρνει ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων ημερών, με 53% υπερισχύει το »όχι»

Το 53% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη διάσπαση της περιοχής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέιλι Ρέκορντ έδειξε ότι το 47% των ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας με ερώτημα την ανεξαρτησία της Σκωτίας σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της διάσπασης.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 10% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι ως προς την τελική τους επιλογή με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τελικά θα είναι και αυτοί που θα κρίνουν την έκβαση του κρίσιμου για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου δημοψηφίσματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μαλακίες! Λαός που θέλει πραγματικά την ανεξαρτησία και αυτοδιάθεσή του,δε λογαριάζει τίποτα.Πάλι καλά που τους δίνεται η δυνατότητα δημοψηφίσματος,άλλοι έχυσαν ποταμούς αίματος για να είναι ανεξάρτητοι…Μη μασάτε Σκωτσέζοι,πάντα είσασταν παληκάρια,αποδείξτε το για άλλη μια φορά!

Comments are closed.