Έγινε Afrin η Μυτιλήνη: Έκρυθμη η κατάσταση μετά τις συγκρούσεις

Κοινοποίηση:
720_577172_fe888d4a04-b5aa9a7c95dbc5ec

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή 25 Μαϊου ανάμεσα σε αραβόφωνους και Κούρδους αιτούντες άσυλο.

 

Όπως είναι γνωστό, αποτέλεσμα της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, ήταν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό περίπου 1.000 Κούρδοι και να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης, αρνούμενοι να παραμείνουν στη Μόρια, όπου, όπως κατήγγειλαν, οι συνθήκες διαμονής τους είναι ανασφαλείς.

Ωστόσο, σήμερα, περίπου 200 από τους περίπου 1.000 Κούρδους που αποχώρησαν από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τα επεισόδια, επέστρεψαν στη Μόρια, ενώ 380 άτομα παραμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό της Λάρσου, 270 διαμένουν στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ και 160 αναχώρησαν για την Αθήνα.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του κέντρου Υποδοχής της Μόριας αλλά και η αστυνομία διαμηνύουν προς τους αποχωρήσαντες, πως αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια χάνουν δικαιώματα όπως αυτά της σίτισης, του ραντεβού τους με την υπηρεσία ασύλου και της μηνιαίας χρηματικής αποζημίωσης.

Η επιστροφή στη Μόρια αποτελεί για την κυβέρνηση τη μόνη λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε επιστολές του προς την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνει ότι «οι προσπάθειες εστιάζουν στο να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στο ΚΥΤ Μόριας το ταχύτερο δυνατό».

Σύμφωνα με τις αρχές, το 15 με 20% του συνολικού πληθυσμού των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο, θα μπορούσαν να αναχωρήσουν άμεσα αλλά λόγω της έλλειψης θέσεων διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: