Την πρόβλεψη ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στην Ελλάδα έναν χρόνο νωρίτερα περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ! Την ίδια ώρα επισημαίνεται ότι τα αντίμετρα της λιτότητας (περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, παροχή σχολικών γευμάτων, μείωση του ΕΝΦΙΑ και φόρου επιχειρήσεων) θα πρέπει να εφαρμοστούν το νωρίτερο από το 2023, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα από το 2018, διαπιστώνοντας «τρύπα» 2,2 δις. ευρώ στο πλεόνασμα.
Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019
Η μείωση του αφορολόγητου που είχε προσδιοριστεί για το 2020 αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει μέσω της πρόβλεψης στην έκθεσή του για την εφαρμογή της ένα χρόνο νωρίτερα, εκτιμώντας θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο δημόσιο της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,85 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο εκτιμά ότι με την μείωση του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις που έγιναν για την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Στην έκθεση περιλαμβάνονται όχι μόνο όλα όσα ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τους φόρους, αλλά και τα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες:
-Η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο μειώνεται από το 2020 κατά 650 ευρώ και από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Με τη μείωση αυτή το ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος μειώνεται από το 55% στο 35%. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν όπως προαναφέρθηκε ότι η μείωση θα έρθει ένα έτος νωρίτερα, το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
-Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξισωθούν έως τον Δεκέμβριο με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Για να μην μειωθούν όμως τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου.
– Έρχονται κι άλλα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων η οποία έχει μειωθεί σημαντικά, από το 70% που ήταν το 2010 στο 46% στο τέλος του 2016. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται βελτιώσεις στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών με τους ίδιους όρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία)
– Προωθείται η βελτίωση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η φορολογική διοίκηση. Η φορολογική διοίκηση θα επικεντρωθεί στον έλεγχο νέων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εμφανίζουν και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα ενώ προωθείται νέο σύστημα αξιολόγησης και αμοιβών των εργαζόμενων.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζει πλάτη πάντως στην Αθήνα σχολιάζοντας θετικά την απόφαση του Ταμείου για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος απαιτεί γενναία αναδιάρθρωση προκειμένου να γίνει βιώσιμο καθώς και ότι μετά το 2022 δεν μπορούν να διατηρηθούν υψηλά πλεονάσματα
“Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους περιλαμβάνει ένα βασικό σενάριο που λαμβάνει υπόψη στόχους για το ρυθμό ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα και ένα δεύτερο σενάριο που ενσωματώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και στα δυο σενάρια, το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο” διαμήνυσε η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέλια Βελκουλέσκου.
ΝΕΟ STRESS TEST ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στις τράπεζες το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν νέα τέστ αντοχής καθώς δεν επαρκούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν ως μαξιλάρι για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
ΠΑΓΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Το Ταμείο βάζει πάλι πάγο στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις από τον Αύγουστο του 2018 ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις μπορεί τελικά η Ελλάδα να χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο.