Oι Financial Times εξετάζουν πάλι το σενάριο της κοινωνικής ρήξης, σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της συμφωνίας με τους εταίρους να δώσουν πνοή στη διαλυμένη από την παρατεταμένη ύφεση οικονομία.
Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μούνχαου οι πιθανότητες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία υπό το πλαίσιο του νέου Μνημονίου είναι μηδενικές, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες δεν πιστεύουν σε αυτή. Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες δεν θεωρεί ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και της οικονομίας, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα αναγκαστεί να εκτελέσει τη συμφωνία μέχρι «αυτή να φτάσει στο ζενίθ του δράματος».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να συνάφθηκε εν τέλει υπό το φόβο του κοινωνικού χάους το οποίο θα είχε απρόβλεπτες διαστάσεις και θα αποτελούσε μια νέα λαίλαπα που θα παρέσερνε σίγουρα τον Ευρωπαϊκό Νότο προκαλώντας άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, εξτρεμιστικών ομάδων και νέου κύματος οικονομικής τρομοκρατίας.
Όλα αυτά στα Βαλκάνια, ενώ Ουκρανία και Μέση Ανατολή παραμένουν πλήρως αποσταθεροποιημένες περιοχές.
Αν και ο κ. Munchau ξεκινά το άρθρο του αρκετά εριστικά εστιάζοντας στα έργα και τις ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη και στο Plan B, το Grexit και τα IOU’s, εν τούτοις η ουσία κρύβεται στα συμπεράσματά του.
Ο αρθρογράφος των FT επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε δεν έπρεπε να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη, είτε θα έπρεπε να τον ακούσει όσο είχε τη δυνατότητα.
«Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός διάλεξε τη χειρότερη επιλογή. Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη να έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές, αλλά έως την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας, όμως, έκανε ένα μεγάλο λάθος μη αποδεχόμενος το Plan B του κ. Βαρουφάκη: εισαγωγή IOUs αλλά συνδεδεμένων με το ευρώ. Ένα παράλληλα νόμισμα θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, εφόσον είναι σε ισχύ τα capital controls και θα είχε αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση».
Κατά τον αρθρογράφο, ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να ακολουθήσει κανέναν άλλο εναλλακτικό δρόμο και τελικώς συνθηκολόγησε. Άλλωστε όταν συνθηκολόγησε δεν είχε ούτε καν την εναλλακτική του Grexit, καθώς η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ τον Μάρτιο, αλλά σε καμία περίπτωση τον Ιούλιο, συνεχίζει ο κ. Munchau.
Έκτακτο: Έρχεται αποσταθεροποίηση…
