Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ανέπτυξε το νέο όπλο κατά της ελονοσίας, που δεν είναι άλλο από κουνούπια γενετικά τροποποιημένα, ώστε να έχουν ενισχυμένη ανοσία και να είναι ανθεκτικότερα στη μόλυνση από τα παράσιτα της ελονοσίας.
Ο καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, Γιώργος Δημόπουλος, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».
Σύμφωνα με το stogiatro.gr, οι ερευνητές έκαναν μικρές τροποποιήσεις στο DNA των κουνουπιών Anopheles, μέσω του τσιμπήματος των οποίων μεταδίδεται η ελονοσία στους ανθρώπους.
Οι μεταλλάξεις του δικού τους γενετικού υλικού (χωρίς να χρειάζεται η εισαγωγή ξένων γονιδίων) ενισχύουν τη δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανοσία. Έτσι, τα κουνούπια αντιστέκονται καλύτερα στη μόλυνση και μειώνεται η πιθανότητα να μεταφέρουν τα παράσιτα της ελονοσίας στους ανθρώπους.
Η ευχάριστη εξέλιξη, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, είναι η ταχύτητα με την οποία τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια εξαπλώνουν τις μεταλλάξεις σε άλλα κουνούπια, όταν απελευθερωθούν, σε σημείο που στον πληθυσμό των κουνουπιών περίπου εννέα στα δέκα (90%) να έχουν τις μεταλλάξεις της ενισχυμένης ανοσίας.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, κατά τον κ. Δημόπουλο, είναι ότι τα μεταλλαγμένα αρσενικά κουνούπια προτιμούν να ζευγαρώνουν με μη μεταλλαγμένα θηλυκά κουνούπια, με αποτέλεσμα οι επιθυμητές μεταλλάξεις να περνάνε στις επόμενες γενιές.
Κριτήριο, όμως, που δεν έλαβε υπόψιν του ο κος Δημόπουλος και που έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των Ελλήνων επιστημόνων που έμειναν πίσω στην Ελλάδα για να παράξουν έργο είναι η “φυσική Δαρβινική επιλογή”. Η γενετική τροποποίηση των Anopheles θα μείωνε σαφώς τα κρούσματα malariae στους ανθρώπους αλλά θα έδινε γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων Δάγγειου, Νείλου και Ζίκα σε είδη Culex κ.ο.κ. Μήπως να αναθεωρήσετε τα άρθρα σας πριν τα δημοσιεύσετε, διότι καταρρίπτονται επιστημονικά? (ρητορικό ερώτημα)