Έντονος προβληματισμός για τον μόλυβδο στην Sunlight: «Κλείστε πόρτες και παράθυρα για 48 ώρες»

Κοινοποίηση:
2-1

Στους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών στην Ξάνθη αναφέρονται με δηλώσεις τους τρεις καθηγητές, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρία καθησυχάζει επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή».

Aναλυτικά τι αναφέρει το xanthinews.gr

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι λίγο πριν από τις 13.00 στις εγκαταστάσεις της «Sunlight»στο Όλβιο Ξάνθης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παρασκευής μπαταριών στην Ευρώπη, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο μικρό χωριό, δίπλα από τον ποταμό Νέστο.

Η φωτιά πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις, κατέκαψε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και κάλυψε με πυκνό μαύρο καπνό την ευρύτερη περιοχή.

«Η τοπική δημοτική αρχή συνέστησε προληπτικά στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα», είπε. Πάντως για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Οι τρεις καθηγητές εξέφρασαν την ανησυχία τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα, δεν είναι καλή μια μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών» και ζητούν διεξοδική έρευνα και μελέτη του φαινομένου.

Την άποψη ότι ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των ουσιών από τις μπαταρίες στην ατμόσφαιρα θα φανούν και τυχόν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Βασίλειος Μακρόπουλος.

«Πρέπει να γίνουν οι μετρήσεις για να δούμε τις συγκεντρώσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε σε τι ποσότητα είναι. Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι στο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως μια οξεία βλάβη που μπορεί να πάθει κανείς εισπνέοντας τόσο καπνό. Πρέπει να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση, να αποφύγουμε τον άμεσο κίνδυνο σε δύσπνοιες αλλά να δούμε και πού θα “κάτσει” όλος ο καπνός. Για παράδειγμα, εάν “κάτσει” σε καλλιέργειες, μπορεί μέσω της διατροφής να πάρουμε όλες τις επικίνδυνες ουσίες», ανέφερε.

Στο επικίνδυνο τετράπτυχο μόλυβδος-διοξίνες-φουράνια-υδροφθόριο αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αν. καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η διασπορά μολύβδου, αυτή είναι επικίνδυνη. Κανονικά, η παρουσία του θα πρέπει να είναι μηδενική στον αέρα. Από ένα τέτοιο εργοστάσιο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έκλυσης διοξινών και φουρανίων, που προκύπτουν από την καύση πλαστικού. 

Και, βέβαια, υπάρχει και το υδροφθόριο που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι σε ενδεχόμενο κίνδυνο έχει εκτεθεί όλη η έκταση που κάλυψε εναέρια ο μαύρος καπνός!

«Ο μόλυβδος έχει την ιδιότητα να προσκολλάται πάνω στα αποκαΐδια και τον καπνό και να “ταξιδεύει” μαζί τους σε μεγάλη απόσταση. Στη συνέχεια, πέφτει στο έδαφος και το νερό και τα μολύνει», είπε. Ακριβώς για αυτό, πρότεινε τη δειγματοληπτική αλλά στενή ιατρική παρακολούθηση των κατοίκων. «Μπορεί να μην προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά τη θεωρώ απαραίτητη.

Ανάλογα με την έκταση της μόλυνσης -η οποία μένει βέβαια να αποδειχθεί- θα πρέπει να υπάρξει και η στενή ετήσια ιατρική παρακολούθηση μερίδας των κατοίκων», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Άλκης Μπάης, τόνισε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπαταριών μπορούν να δημιουργήσουν -σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες- χημικές αντιδράσεις που είναι βλαβερές για τον άνθρωπο.

«Οπως και να έχει, θα πρέπει να γίνουν έρευνες», κατέληξε. Τις συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο επικεφαλής του, καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, είπε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία αέριος δειγματολήπτης προκειμένου να συγκεντρώσει δείγματα στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ η καθηγήτρια του εργαστηρίου Ευγενία Λούπα αναμένεται να τοποθετήσει δεύτερο στην περιοχή όπου κατευθύνθηκε κυρίως το σύννεφο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έως αύριο Πέμπτη το Εργαστήριο θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση των δειγμάτων και θα έχει αποτελέσματα για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για 99 βαρέα μέταλλα τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και στην περιοχή της Ξάνθης. Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, εμφανίστηκε ανήσυχος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Προληπτικά μέτρα για το νέφος… Κλειστά τα σχολεία σε κάποιες περιοχές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της πριν λίγο για την εκτίμηση της κατάστασης και την λήψη προληπτικών μέτρων μετά την μεγάλη καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο sunlight στο Όλβιο Ξάνθης και το νέφος που έφτασε μέχρι την πόλη.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

Το Συντονιστικό Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα 1ή Μαΐου και ώρα 18:00 παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και των λοιπών αρχών με αφορμή την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών Sunlight στο Ν. Όλβιο Ξάνθης.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, συστήνεται, η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ολβιο. Ητοι τις περιοχές:

Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα τα οποία προτείνονται μόνο για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και για για 48 ώρες είναι:

Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο

Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου

Τα πράγματα είναι σοβαρά, με τον καπνό και το τι κάηκε στο εργοστάσιο του Γερμανού στο Όλβιο… ακούστε τι λέει ο ίδιος ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου…

Η Systems Sunlight, είναι ένας βιομηχανικός πόλος που παράγει συσσωρευτές ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία, μπαταρίες για τα υποβρύχια του ΠΝ, βιομηχανικές μπαταρίες, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για δεκάδες εφαρμογές.

Δείτε εικόνες από την χθεσινή καταστροφή:

Εικόνες από xanthinea

 

 

 

 

Eικόνες από xanthinews.gr
   
Εικόνες από xanthi2.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: