Έπεσε σήμερα η υπογραφή για το ξεπούλημα των αεροδρομίων της χώρας μας!

Κοινοποίηση:
chania-airport

Προαπαιτούμενο και αυτό…

Ήταν σίγουρο πως επρόκειτο για θέμα λίγων εβδομάδων να κλείσει το ζήτημα των αεροδρομίων της χώρας μας και της παραχώρησης τους σε ξένο επενδυτή. Μπορεί αρχικά να είχε το θέμα «παγώσει», αλλά επείδη πρόκειται για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας  της κυβέρνησης με τους δανειστές, ήταν θέμα χρόνου το κλείσιμο της συμφωνίας!

Έτσι η «αριστερή κυβέρνηση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το ΟΚ για τις δύο συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Slentel

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, Α’ τεύχος, Αρ. φύλλου 138), με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου, η πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία αποφασίζεται η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο των σχεδίων σύμβασης παραχώρησης για την αναβάθμιση συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου καθώς και Αιγαίου.

Πρόκειται για την Πράξη 39 της 2−11−2015, η οποία ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας της με τους εταίρους και δανειστές, καθώς και σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία FRAPORT A G − SLENTEL Ltd.

Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2014, η ελληνογερμανική κοινοπραξία, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: