Πόση βάση έχει η φράση «δεν άντεξε την απώλειά του και πέθανε»; Μπορεί κάποιος να χάσει τη ζωή του λόγω «ραγισμένης καρδιάς»; Μεγάλη έρευνα αμερικανικής επιστημονικής ομάδας απέδειξε ότι οι παραπάνω φράσεις δεν αποτελούν σχήμα λόγου, αλλά συμβαίνουν κατά κυριολεξία! Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα του Πανεπιστημίου Rice στο Τέξας, οι χήρες έχουν 41% αυξημένο ρίσκο να υποστούν ανακοπή, τους πρώτους έξι μήνες από την απώλεια του συντρόφου τους.
Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό και το διάστημα των έξι μηνών χαρακτηρίστηκε «κρίσιμο»,. καθώς όπως φαίνεται, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου λειτουργεί επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο σε επίπεδο ψυχολογίας.
Η έρευνα απέδειξε ότι η απώλεια εκτοξεύει τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο, με συνέπεια να εκκρίνονται οι λεγόμενες «αρνητικές ορμόνες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος παρουσίασε μεγάλα προβλήματα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απώλεια της συζύγου του.
«Τους πρώτους έξι μήνες της απώλειας, το ποσοστό των κρουσμάτων είναι αυξημένο κατά 41%», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας πως το 53% υπέστη ανακοπή. Από τους εθελοντές της έρευνας, οι 7 στις 10 ήταν γυναίκες, καθώς το ποσοστό των γυναικών που μένουν… πίσω, είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τους άντρες.
Η ιατρική ομάδα εστίασε το πρόβλημα στον ψυχολογικό τομέα, συστήνοντας ως θεραπεία την παρακολούθηση των χηρών και χήρων από ειδικούς ψυχολόγους.