Έρημος άνθισε χάρη στο… Ελ Νίνιο! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
atacama1

Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή θεωρείται η πιο άνυδρη στον κόσμο, ξεπερνώντας σε ξηρασία την «Κοιλάδα του Θανάτου» της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στον τεράστιο όγκο των Άνδεων, που συγκρατεί σύννεφα που μπορούν να φέρουν βροχή, και από την άλλη το ψυχρό ρεύμα Humbolt στον Ειρηνικό εμποδίζει τον σχηματισμό νεφώσεων.

Το άγονο έδαφός της, όμως, κρύβει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια τεράστια «τράπεζα» σπόρων, που περιμένουν υπομονετικά επί δεκαετίες τη βροχή για να αποκαλύψουν την ομορφιά τους.

Φέτος το φαινόμενο Ελ Νίνιο δίνει ζωή στην έρημο. Μάλιστα είναι τόσο έντονο το φαινόμενο, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεράστιου «χαλιού» από δενδρομολόχες στην έρημο, και μάλιστα σε μια πρωτοφανή έκταση, που δεν είχε ανθίσει ξανά παρά μόνο πριν από 18 χρόνια.

atacama5

atacama1 atacama2 atacama3

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: