Την στιγμή που ο Β.Σόιμπλε επιχειρεί ακόμα και τώρα να δώσει ένα ακόμα κτύπημα στην ελληνική οικονομία το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει καθώς υπό την απειλή bail-in βρίσκονται οι δύο ιταλικές τράπεζες Βanca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, αν δεν συμφωνήσουν οι ιταλικές και οι ευρωπαϊκές αρχές για το ενδεχόμενο να διασωθούν μέσω της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι οι ίδιοι οι καταθέτες θα προσφερθούν ως «εθελοντές» να διασώσουν τις δύο τράπεζες με τα δικά τους κεφάλαια.
«Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει να γνωρίζουμε αν η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι εφικτή», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.
Τα επερχόμενα δεινά όμως δεν σταματούν εδώ καθώς σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις μιας ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Banco Popular, απειλείται με bail-in σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα υποψήφιος αγοραστής για την αγορά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων 37 εκατ ευρώ.
Έτσι αμέσως μετά την Ιταλία σειρά έχει η Ισπανία. Και οι δύο χώρες είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωζώνη αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Μια κατάρρευση των τραπεζικών τους συστημάτων θα προκαλέσει ντόμινο μέχρι και στο… γερμανικό.
Σημειώνεται ότι και η Γερμανία δεν μπορεί να περηφανεύεται για τις τράπεζές της καθώς Deutsche Bank και Commerzbank που είναι και οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες βρίσκονται υπό σοβαρή έκθεση κινδύνου.
Εν ολίγοις το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν αφορά παλιές έννοιες θησαυροφυλακίων τύπου «Σκρουτζ Μακ Ντακ» καθώς το χρήμα είναι πλέον άϋλο και δανείζεται αφειδώς το ίδιο ποσό πάνω από… 40 φορές.
Η οικονομία παγκοσμίως είναι περισσότερο μια «αεροφούσκα» η οποία περιμένει να «σκάσει» σε μια έκρηξη επαναφοράς της λογικής.
Όσον αφορά την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, αυτή αποτελεί εν μέρει μηχανισμό κρατικής διάσωσης που επιτρέπει την εξαίρεση από τους κανόνες του bail-in, με στόχο να προστατευθούν τα χρήματα των φορολογουμένων όπως αναφέρει και η Καθημερινή.
Μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων προέρχεται και από τους κατόχους ομολόγων μικρής εξασφάλισης. Η ιταλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο να διαθέσει 20 δισ. δολ. στις προβληματικές τράπεζες, όταν η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena, αδυνατούσε να καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα, συγκεντρώνοντας χρήματα από τις αγορές. Στην παρούσα φάση, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε στάδιο συνομιλιών για την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi και των δύο περιφερειακών τραπεζών.
Αυτή η διαδικασία υπόκειται στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2016, προκειμένου να αποτραπεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων για τη διάσωση των τραπεζών.
Εάν πάντως δεν διασωθούν και υπάρξει «bail-in» τότε λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας αυτό μπορεί να επεκταθεί σε πολλά τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης.