Έρχεται ο Μπουσάτι στην Ελλάδα – Τι θα συζητήσει με Κοτζιά – Βαριές κουβέντες στην αλβανική Βουλή

Κοινοποίηση:
bushati-630x377

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη την Πέμπτη το βράδυ,

όπου θα συζητήσει όλα τα διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι πέρασε και από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής.

Αν και η συζήτηση στην Επιτροπή δεν είχε σχέση με το ταξίδι του Μπουσάτι στη χώρα μας, προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για το θέμα της ακύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας από την κυβέρνηση Ράμα.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) Τριτάν Σέχου κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι καταστρέφει τις σχέσεις της χώρας τους με τους γείτονές της.

«Η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έγινε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θα πρέπει να κάνετε μια νέα Συμφωνία. Εσείς, εξαιτίας του τυχοδιωκτισμού σας, καταστρέφετε τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες», είπε ο Σέχου στον Μπουσάτι, ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρήσει από την Επιτροπή επειδή ο Αλβανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αλβανική αντιπολίτευση «αντεθνική».

«Τα στάνταρτς ήταν αντεθνικά» της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ, ήταν η απάντηση του Μπουσάτι.

Τον Μάιο του 2014, η κυβέρνηση Ράμα προχώρησε σε μονομερή ακύρωση της συμφωνίας του 2009 που όριζε τα θαλάσσια σύνορα και το σύνολο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για «προδοσία».

Εισηγητής της ακύρωσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ήταν ο Σαϊμίρ Ταχίρι, ο ίδιος που κατηγορείται σήμερα για εμπλοκή στο καρτέλ ναρκωτικών των Χαμπίλαϊ. Από τότε έχει γραφτεί επανειλημμένα ότι ήταν η Τουρκία που παρασκηνιακά χάλασε τη συμφωνία.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, εξερχόμενος από τα γραφεία της Βουλής μίλησε στους δημοσιογράφους για τις υποχρεώσεις του Υπουργείου του, δίνοντας έμφαση στο διάλογο με την Ελλάδα.

Ο Μπουσάτι τόνισε ότι πρόκειται για έναν διάλογο που έχει τις δυσκολίες του, αλλά η δέσμευση της κυβέρνησης θα είναι για την συνέχιση του διαλόγου.

Σύμφωνα με τον Μπουσάτι υπάρχει σειρά θεμάτων τα οποία θεωρούνται ως καυτά, και για την επίλυση των οποίων απαιτείται χρόνος.

«Πρόκειται για διάλογο που έχει τις δικές του δυσκολίες. Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν θέματα για τα οποία βρισκόμαστε κοντά στην λύση. Είναι πιο εντατική, δεν είναι απλά μια διαπραγμάτευση.

»Υπάρχει δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης για πιο ενεργό ρόλο, να είμαστε πιο ανοιχτοί με την Ελλάδα.

»Για τα θέματα έχουν μιλήσει μερικές φορές δημοσίως, τόσο εγώ όσο και ο Έλληνας ομόλογός μου. Για αυτό και αποφασίσαμε να υπάρξει αυτός ο διάλογος.

»Αναμφίβολα ορισμένα θέματα θεωρούνται ακόμα ως καυτά, και αφορούν Προξενικά ζητήματα, τα δικαιώματα της μειονότητας, τον ρόλο των Αλβανών που ζουν και προσφέρουν στην Ελλάδα.

»Είμαστε διατεθειμένοι για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Δεν πιστεύω ότι θα είναι ένας σύντομος διάλογος. Εκφράζω την προθυμία μου για την συνέχιση αυτού του διάλογου με την Ελλάδα.

»Υπάρχουν θέματα που απαιτούν τον κατάλληλο χρόνο για να δοθεί σε αυτά η αρμόζουσα λύση. Τα προβλήματα είναι γνωστά.

»Εισήλθαμε πλέον σε μια πιο λεπτή φάση διότι επιτελέστηκε καλό έργο και ελπίζω με καλή βούληση ένα μέρος του φακέλου των θεμάτων να το προωθήσουμε», ανέφερε ο κ. Μπουσάτι.

Τι θα συζητηθεί στην Κρήτη

Η Ελλάδα θα βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το ζήτημα της ταφής των οστών των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου σε στρατιωτικά νεκροταφεία, το ιδιοκτησιακό -που δεν αφορά μόνο τη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα αλλά όλους τους πολίτες της Αλβανίας-, τους αλυτρωτικούς χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας στα σχολικά βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας.

Η Ελλάδα επίσης, επικαλούμενη τη διεθνή νομιμότητα, ζητά να αναγνωρίζονται ως Έλληνες μειονοτικοί οι ομογενείς μας Αλβανοί πολίτες όπου κι εάν κατοικούν στην επικράτεια της γείτονος. Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται κάποιο «Τσάμικο» ζήτημα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το συζητήσει.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, αλλά επιδιώκει τον διάλογο γιατί μόνο έτσι θα φανεί ποιος πραγματικά έχει διάθεση για λύσεις και ποιος όχι.

Όπως μας επεσήμαναν, για τα στρατιωτικά νεκροταφεία και τα σχολικά βιβλία υπάρχει ήδη συμφωνία που τα Τίρανα δεν τηρούν.

«Εμείς από την πλευρά μας αφαιρέσαμε τις αναφορές για τη Βόρεια Ήπειρο, για να μη θεωρούνται αλυτρωτικές, εκείνοι όμως συνεχίζουν και διδάσκουν τους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας».

Επειδή οι Αλβανοί υπογράφουν συμφωνίες που δεν εφαρμόζουν, αυτό αφορά και την ΑΟΖ, η Αθήνα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διαλόγου για να μπει μια τάξη. «Ό,τι είναι να λυθεί, πρέπει να λυθεί», μας είπαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η γείτονας πρέπει να συμμορφωθεί και με τους όρους που έχει θέσει η Ελλάδα μέσω ΕΕ και αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: