Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr που προέρχονται από δικαστικές πηγές και όχι μόνο, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας αναμένεται να ασκήσει διώξεις κατά των υπευθύνων της εταιρείας που ανέλαβε τις εργασίες συντήρησης του Τεμένους και να αναθέσει την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή, προκειμένου να διενεργήσει την κύρια ανάκριση.
Το πόρισμα της Διεύθυνσης Ανακριτικού Έργου (ΔΑΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι το κύριο στοιχείο στο οποίοι βασίζεται η απόφαση για την άσκηση δίωξης κατά της εταιρείας που εκτελούσε τα έργα. Οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι της κατηγορούνται πως από αμέλεια των συνεργείων κατά την εκτέλεση των εργασιών, προκλήθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στις 3 η ώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Μαρτίου.
Τα μέλη της ΔΑΕ βρέθηκαν από την Αθήνα στο Διδυμότειχο σχεδόν αμέσως μετά την πυρκαγιά και επί 5 μέρες έκαναν αυτοψία στον χώρο και έρευνες για την υπόθεση. Είναι αυτονόητο ότι ο τοπικός σταθμός Πυροσβεστικής του Διδυμοτείχου αλλά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν είχαν την παραμικρή ανάμιξη στην υπόθεση, προκειμένου να μην υπάρχει η καμιά αμφισβήτηση για το πόρισμα που θα εκδοθεί και θα έριχνε φως στα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Η διαρροή του πορίσματος στην κρατική ΕΡΤ
για να μην υπάρξει εκμετάλλευση απ’ την Τουρκία
Αν και το πόρισμα αυτό αποτελεί προανακριτικό υλικό και δεν έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, στις 29 Μαρτίου διέρρευσε το βασικό συμπέρασμα του μέσω της κρατικής ΕΡΤ (καθόλου τυχαία η επιλογή). Σύμφωνα με αυτό, η φωτιά οφείλεται σε αμέλεια του συνεργείου συντήρησης και η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης, που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών. Η καύση στα ξύλινα δοκάρια ήταν υποβόσκουσα, για αυτό και οι κάτοικοι ένιωθαν έντονη μυρωδιά καπνού, το βράδυ της Τρίτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τότε της ΕΡΤ, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους βίντεο που δείχνει την εστία της φωτιάς. Μάλιστα αναφέρεται ότι η πρώτη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν σαφώς μικρότερης έκτασης με αποτέλεσμα να κατασβεστεί εύκολα από τους πυροσβέστες, δεν είχε καμιά σχέση με την δεύτερη. Ήταν σε εντελώς διαφορετικά σημεία και οι ώρες που μεσολάβησαν πάρα πολλές. Οπότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι συνεχίστηκε η χρήση απαγορευτικών μεθόδων στις εργασίες (ηλεκτροσυγκόλληση) και προκλήθηκε νέα εστία φωτιάς.
Γιατί τόση βιασύνη να γίνει η συγκεκριμένη διαρροή τότε; Η πυρκαγιά στο ιστορικό Τέμενος Βαγιαζήτ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της γειτονικής Τουρκίας, που είχε κάθε λόγο να δημιουργήσει «θόρυβο», να αφήσει υπονοούμενα και αιχμές για την υπόθεση μια και επρόκειτο για μουσουλμανικό μνημείο. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο, ότι ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί έσπευσε στο Διδυμότειχο και το τέμενος Βαγιαζήτ με σκοπό να δει ο ίδιος τι έχει συμβεί.το πρωί της 22ας Μαρτίου και είχε ζητήσει την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας λοιπόν που από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την υπόθεση και επόπτευε την προανάκριση λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των προεκτάσεων που πιθανόν να είχε στις σχέσεις με την Τουρκία, θα αναθέσει σε τακτικό ανακριτή την υπόθεση. Αυτός θα πάρει στα χέρια του το πόρισμα της Πυροσβεστικής και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, οπότε με βάση αυτά θα καλέσει τους υπεύθυνους της εταιρείας που εκτελούσε τα έργα συντήρησης στο Τέμενος Βαγιαζήτ, τον επικεφαλής του συνεργείου και τους εργάτες που δούλευαν εκείνη την ημέρα.
Ποιοί θα κληθούν να καταθέσουν
Φυσικά θα κληθούν να καταθέσουν τα στελέχη του τοπικού σταθμού της Πυροσβεστικής στο Διδυμότειχο που έσβησαν όχι μόνο την καταστροφική πυρκαγιά, μετά από πολύωρη δύσκολη προσπάθεια, αλλά και μια μικρότερη που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης. Επειδή μάλιστα ακούστηκαν διάφορες φήμες που συνέδεεαν τις δυο φωτιές, είναι ξεκάθαρο από το πόρισμα της ΔΑΕόπως προαναφέραμε ότι δεν τις συνδέουν μεταξύ τους. Γιατί ήταν σε εντελώς διαφορετικά σημεία και οι περίπου 12 ώρες διαφορά που έχουν μεταξύ τους, αποκλείει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από οξυγονοκολλήσεις για τα σιδερένια κομμάτια που χρησιμοποιούνταν στην σκεπή, έγινε και χρήση… τροχού.
Θα καταθέσουν ακόμα οι αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολία την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά και ενημέρωσαν αμέσως την Πυροσβεστική αλλά και τους συναδέρφους τους και οι περίοικοι που από νωρίς μύριζαν έντονο καπνό ή είδαν πως ξέσπασε η φωτιά μια και μένουν εκεί δίπλα.
Τέλος, υπάρχει περίπτωση να κληθούν για κατάθεση και μέλη του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αφού εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την καταστροφή «του σημαντικότερου ισλαμικού μνημείου της Ευρώπης που αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420», άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την διαδικασία που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες για να γίνουν οι εργασίες συντήρησης.
Η υπόθεση φυσικά θα τραβήξει και άλλο χρονικά, είναι άγνωστο πότε ο ανακριτής θα ολοκληρώσει το έργο του και αν θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις. Πάντως, όλα τα βήματα που γίνονται είναι εξαιρετικά προσεκτικά, ώστε να μην δοθεί η παραμικρή λαβή είτε στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και κάποιους ακραίους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης να εκμεταλλευθούν προπαγανδιστικά το θέμα, είτε στην ίδια την Κυβέρνηση Ερντογάν που ψάχνει αφορμές για ένταση στις σχέσεις με την χώρα μας, για εσωτερική κατανάλωση.