Συμμετέχει σε δεκάδες τομείς..
Υπό το βάρος δυσθεώρητων κόκκινων δανείων και τεράστιων συσσωρευμένων ζημιών καταρρέει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία συμμετοχών «Κούμπας», η οποία οδηγείται σε εκκαθάριση χωρίς να κηρύξει πτώχευση, ρίχνοντας «κανόνι» τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ. Κραδασμοί αναμένονται στις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες βρίσκονται ξαφνικά ακάλυπτες, έχοντας χορηγήσει μεγάλα δάνεια σε μία εταιρεία που έχει χάσει προ πολλού τα κεφάλαια της και εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -123 εκατ. ευρώ.
Η «Κούμπας Συμμετοχών» ελέγχεται μετοχικά από τον επιχειρηματία Γιώργο Κούμπα και τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ήταν leader στον κλάδο ασφαλιστικών υπηρεσιών. Εν συνεχεία έγινε επενδυτική χόλντινγκ με συμμετοχές σε επιχειρήσεις τεχνολογικών εφαρμογών, φωτοβολταϊκών, βιοτεχνολογίας, real estate κλπ. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα τροχιά συσσωρεύοντας ζημίες και χρέη, καθώς οι επενδύσεις της δεν αποδίδουν, ενώ οι δραστηριότητες του ομίλου συρρικνώνονται.
Χθες ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα τη λύση και εκκαθάριση της – κίνηση που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται κατά κανόνα η πτωχευτική διαδικασία.
Είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η καταγγελία από την Τρ. Πειραιώς δύο μη εξυπηρετούμενων ομολογιακών δανείων συνολικού ανεξόφλητου ποσού 114,1 εκατ. ευρώ, τα οποία έγιναν άμεσα απαιτητά.
Νομικές περιπλοκές
Τότε θεωρήθηκε ότι η καταγγελία αποτελεί πρώτο βήμα για τη σύναψη συμφωνίας συνολικής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, οι οποίες υπερβαίνουν τα 160 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν μικρότερα δάνεια από άλλες τράπεζες. Η σύγκληση ΓΣ για λύση της εταιρείας αποτελεί απροσδόκητη εξέλιξη που περιπλέκει την υπόθεση και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν πρόκειται για «απάντηση» της πλευράς Κούμπα στην καταγγελία των ομολογιακών δανείων, η οποία θα οδηγήσει σε δικαστική αντιδικία και εμπλοκή. Δικηγόροι που έχουν χειρισθεί ανάλογες υποθέσεις εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η εισηγμένη εταιρία μπορεί να οδηγηθεί σε διάλυση-εκκαθάριση με απόφαση των βασικών μετόχων της, χωρίς τη συναίνεση των τραπεζών και χωρίς να κηρυχθεί σε πτώχευση.
Μαύρη τρύπα 123 εκατ. ευρώ
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το βάρος θα το επωμισθούν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες θα αναγκασθούν να διαγράψουν απαιτήσεις και θα υποστούν τεράστια ζημία.
Επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «Κούμπας Συμμετοχών» ανέρχονται σε 138,5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υπερβαίνουν τα 150 εκατ, ενώ τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της (ακίνητα, συμμετοχές σε θυγατρικές και συνδεδεμένες επιχειρήσεις, διαθέσιμα κλπ) αποτιμώνται στον ισολογισμό της σε μόλις 15,5 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες δεν πρόκειται να πάρουν ούτε το 10% των απαιτήσεων τους.
Στη λογιστική κατάσταση 9μήνου η καθαρή θέση της ήταν αρνητική κατά 123,3(!) εκατ. ευρώ. Τώρα θα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς και η χρήση 2015 ήταν ζημιογόνος, λόγω αρνητικής επενδυτικής συγκυρίας και συρρίκνωσης εργασιών. Επισημαίνεται ότι μόνο στο 9μηνο έχει ζημιές 5 εκατ. ευρώ.
Χωρίς περιουσία
Την περασμένη χρονιά, ρευστοποιήθηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ταμειακές ανάγκες και να πληρωθούν υποχρεώσεις σε τράπεζες. Στην εισηγμένη πρώην θυγατρική Eurobrokers πουλήθηκε έναντι περίπου 5 εκατ. ευρώ το 16% της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», που ήταν η σημαντικότερη επενδυτική τοποθέτηση.
Στον ιδιοκτήτη της Γιώργο Κούμπα, η «Κούμπας Συμμετοχών» μεταβίβασε έναντι μόλις 121.000 ευρώ το 84,4% της εισηγμένης θυγατρικής Eurobrokers, η οποία είναι επίσης ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια και έχει αρνητική καθαρή θέση (-3,5 εκατ. ευρώ).
Στο χαρτοφυλάκιο της έχουν απομείνει ελάχιστες συμμετοχές μικρής αξίας, που δεν αποφέρουν κέρδη: Μερίδια στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα Thermi, στην Κούμπας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργείας και στην Koumpas Synergy που εδρεύει στη Σερβία.