Υπάρχουν γεγονότα που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα
Η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου όταν σημειώθηκαν οι πρώτε απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που θα πήγαινε στις Βρυξέλλες για τα κρίσιμα Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.
«Προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» και «όλα τα άλλα στην ώρα τους» δήλωνε εκείνη τη νύχτα ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς αυτό το «όλα τα άλλα στην ώρα τους», υποδήλωνε ότι η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ληφθεί. Υπήρχε μπροστά όμως ένας Γολγοθάς, καθώς τότε δεν υπήρχε καν συμφωνία.
Τα «παρών» των κ. Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Στρατούλη, Λαπαβίτσα, Λεουτσάκου, Κυρίτση, Σταθά και Σκούµα καθώς και οι απουσίες των κ. Βαρουφάκη, Αυλωνίτου, Κοδέλα, Σωτηρίου, Χατζηλάµπρου, Μακρή και Κυριακάκη, όπως σημειώνει εφημερίδα, δροµολόγησαν ουσιαστικά τις εξελίξεις που τα τελευταία 24ωρα συνέβησαν.
Εκείνη τη νύχτα ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι το γυαλί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ράγισε και η κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να προχωρά στηριζόμενη στις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Από εκείνη τη νύχτα μέχρι την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του μεσολάβησαν πολλά, τίποτα όμως δεν έκανε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την εκτίμησή του αυτή. Αντιθέτως. Οι δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, η ψηφοφορία για το Μνημόνιο αλλά και η θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την αρχική του εκτίμηση.
Η απόφαση για εκλογές
Το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί άρχισε να απασχολεί την κυβέρνηση, ουσιαστικά, από τις 11 Αυγούστου και μετά, όταν έκλεισε η συμφωνία με τους εταίρους. Τότε, ήταν που, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα στους στενούς του συνεργάτες Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκο Φλαµπουράρη και Νίκο Παππά. Και οι τρεις τους συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό ότι μόνο οι εκλογές θα δώσουν διέξοδο.
Φλαμπουράρης-Δραγασάκης εναντίον Παππά
Ωστόσο, σε εκείνη την πρώτη σύσκεψη, υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το χρόνο των εκλογών. Υπέρ των εκλογών εξπρές τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κύριοι Φλαμπουράρης και Δραγασάκης. Οι δυο τους ήταν υπέρ της άποψης ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καβαλήσει το κύμα και να μην αφήσει το χρόνο να περάσει γιατί, με το πέρασμά του, η φθορά τόσο του πρωθυπουργού όσο και της κυβέρνησής του θα μεγαλώνει. Επίσης εξέφρασαν την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει µια κυβέρνηση µε ισχυρή πλειοψηφία και νωπή λαϊκή εντολή έτσι ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Στον αντίποδα ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν αρχές Νοεμβρίου καθώς μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είχε στα χέρια της το χαρτί του Χρέους, ενώ στο μεσοδιάστημα θα είχε προλάβει να ξεδιπλώσει την πολιτική της, πέραν του Μνημονίου.
Με τις δύο διαφορετικές απόψεις για το χρόνο των εκλογών να μένουν στο τραπέζι, ο Αλέξης Τσίπρας, από τις 11 Αυγούστου και μετά αρχίζει μπαράζ επαφών με τους υπουργούς του.
Ποιοι ήταν υπέρ των εκλογών εξπρές
Υπέρ των εκλογών εξπρές φαίνεται ότι τάχθηκαν οι Πάνος Σκουρλέτης, γγ του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θεωρούσε ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία.
Και ξαφνικά στο τραπέζι θερινά τμήματα
Μετά το Δεκαπενταύγουστο, το σενάριο του Νοεμβρίου φαίνεται ότι είχε φύγει εντελώς από το τραπέζι. Σε εκείνο το σημείο πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για κλείσιμο της Ολομέλειας και έναρξη των θερινών τμημάτων, το οποίο απορρίφθηκε εν τέλει καθώς συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις τόσο υπουργών, όσο και βουλευτών, που έλεγαν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τους εφαρμοστούς και μετά να ζητήσουν ψήφο.
Οι δύο άνθρωποι που επηρέασαν τον Τσίπρα
Και κάπως έτσι, λίγες ώρες πριν το διάγγελμά το ο Τσίπρας είχε μείνει με το δίλημμα: Εκλογές εξπρές ή το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Καθοριστικό ρόλο έτσι ώστε να κλίνει προς την πρώτη επιλογή έπαιξαν οι επαφές του με τον Αριστείδη Μπαλτά και τον Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι ήταν υπέρ των εκλογών εξπρές.
Το πρωί της Τρίτης ο Νίκος Βούτσης ζητά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών το αν θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου. Και αν και η πρώτη εκτίμηση ήταν αρνητική, έρχεται μια δεύτερη το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό να καλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη και να προχωρά σε διάγγελμα το ίδιο βράδυ.
Μήπως η διαπλοκή του Μπόμπολα και των άλλων καναλιών, έβαλαν την χερούκλα τους στις τσέπες των Λαφαζάνηδων? Μήπως μεσολάβησε και ο Αλαβάνος για να μην πληρώσουν φόρους τα Μεγαλοκάναλα? Όχι ότι δεν έχουν χρήματα ή θα ζημιωθούν ΑΛΛΑ είναι απλά εγωιστικό. Ποιός? Ο Τσίπρας? αυτό το τσουτσέκι να μας πει ότι πρέπει να πληρώσουμε? Πετάξτε τον έξω. Εμείς διαφεντεύουμε αυτή την χώρα. ΕΜΕΙΣ.