Βασίζεις την υγεία του δέρματός σου μόνο στο αντηλιακό που απλώνεις; Εκατομμύρια γυναίκες το κάνουν, αλλά εσύ δεν πρέπει. Όσο ο ρυθμός διάγνωσης ασθενών με μελάνωμα γιγαντώνεται, τόσο οι επιστήμονες γίνονται πιο επιφυλακτικοί με τα αντηλιακά.
«Ένα καλό αντηλιακό μπορεί όντως να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων που αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για το μελάνωμα, αλλά δε θα πρέπει νατο λογαριάζεις ως το μοναδικό μέσο προστασίας» συμβουλεύει ο Dr. Steven Q. Wang.
Διάβασε κάποια επίσημα στοιχεία νεότερων επιστημονικών ερευνών που έχουν αποκαλύψει οι εμπειρογνώμονες στα μεγαλύτερα δερματολογικά συνέδρια του κόσμου:
Η συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων δε μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος
Οι τιμές του μελανώματος, το οποίο είναι η πιο θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του δέρματος, έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Οι επιστήμονες και οι οργανισμοί δημόσιας υγείας έχουν βρει πολύ λίγες ενδείξεις ότι τα αντηλιακά προλαμβάνουν τα περισσότερα είδη καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο το να μην προστατεύεις την επιδερμίδα σου από την επικίνδυνη ακτινοβολία είναι σαν να οδηγείς μηχανή χωρίς να φοράς κράνος.
Μην ξεγελιέσαι από το υψηλό SPF
Κάνοντας χρήση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με υψηλότατο SPF, οι άνθρωποι τελικά εφαρμόζουν πολύ λιγότερο αντηλιακό και μένουν στον ήλιο για περισσότερη ώρα. Πολλοί επιστήμονες έχουν προτείνει την απαγόρευση πώλησης αντηλιακών με τιμές πάνω από SPF 50+, επειδή τις θεωρούν «εγγενώς παραπλανητικές» (σ.σ. Περισσότερο από το 10% των αντηλιακών που κυκλοφορούν διαφημίζουν τιμές SPF μεγαλύτερες από το 50+).
Η βιταμίνη Α σε ένα αντηλιακό μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος
Ο «παλμιτικός ρετινυλεστέρας» είναι ένα αντιοξειδωτικό παράγωγο της βιταμίνης Α, που καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη δερματικών όγκων και αλλοιώσεων, όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα παρουσία ηλιακού φωτός. Το Environmental Working Group συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα αντηλιακά που περιέχουν βιταμίνη Α σε κάθε της μορφή ή παράγωγο (παλμιτικός λινολεϊκός και ρετινόλη).
Άρθρο από τη δρ Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος
Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr