Στην Ντόχα, στο Κατάρ ζουν πολλοί Έλληνες. Ο αριθμός τους ξεπερνά τους τρεις χιλιάδες, πιθανότατα φτάνει τους 5.000. Τι κλίμα μεταφέρουν και τι προβλήματα βιώνουν;
Το The Toc επικοινώνησε με έλληνες εργαζόμενους στην περιοχή οι οποίοι μίλησαν για τον διπλωματικό αποκλεισμό, ήτοι το εμπάργκο στα προϊόντα. “Το Κατάρ βασίζεται κατά πολύ στις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άρα είναι λογικό να υπήρξε μία ανησυχία. Παρόλα αυτά υπενθυμίζω πως κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2013 ή το 2014, όχι όμως τόσο “χοντρό”. Δεν είχαν ειδοποιηθεί Καταριανοί να εγκαταλείψουν ξένες χώρες”, λέει στο TOC έλληνας ο οποίος εργάζεται εκεί πολλά χρόνια, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Και συμπληρώνει:
“Είναι σαφές ότι επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με εμπάργκο. Επίσημα τουλάχιστον, τώρα τι θα συμβεί μέσα από άλλες διόδους είναι άλλο θέμα”.
Οι Έλληνες στο Κατάρ όμως πως αντιδρούν σε όλο αυτό; “Η ανησυχία είναι πολύ μικρή, τουλάχιστον στα φανερά. Εντάξει, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά ή και εγγόνια είναι πιο “τρομαγμένοι”. Οι υπόλοιποι θα έλεγα πως… δεν νοιάζονται ιδιαίτερα”.
Μάλιστα, ο έλληνας ο οποίος επιστρέφει με άδεια το Σάββατο, μας μετέφερε και μία κουβέντα που είχε, πάνω στην οποία έτερος εργαζόμενος του είπε:
“Εάν δεν δείτε τις ξένες βάσεις να φεύγουν και δη την αμερικανική βάση να κλείνει, μην φοβάστε τίποτα”.
H εικόνα που μετέφερε ο ίδιος άνθρωπος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι η εξής:
“Εδώ έχουμε πολλούς από το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα. Όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο κάποιοι έτρεξαν να πάρουν αυτά που θεωρούσαν είδη πρώτης ανάγκης. Δηλαδή ρύζι. Υπήρξαν ουρές αλλά όχι πανικός. Αγοράστηκαν και πολλά νερά και γάλα, είναι είδος όχι σε αφθονία στην περιοχή”.
“Είναι οι πρώτες ημέρες – ώρες, είναι λογικό να μεταβεί κόσμος στα σούπερ μάρκετ να αγοράσει ότι θεωρεί απαραίτητο. Πάντως, δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις ούτε έπεσε ξύλο, δεν υπήρξαν λιποθυμίες όπως στην Ελλάδα με τα capital controls”, ανέφερε.
Όσο για την εικόνα στους δρόμους, αυτό που μεταφέρθηκε είναι πως τα εστιατόρια ανοίγουν κανονικά στις 7 το βράδυ λόγω Ραμαζανιού, δεν υπάρχουν ουρές ή κυκλοφοριακά προβλήματα, γενικά η ζωή δείχνει να κυλά σε νορμάλ ρυθμούς. Ακόμα τουλάχιστον.
Όσο για άλλους ευρωπαίους στο Κατάρ, αγόρασαν κάποια προϊόντα αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους ασιάτες συμπολίτες τους. Όπως αναφέρει στο Al-Meera, ο Ντένις από τη Γερμανία, αγοράζει προϊόντα διατροφής για να έχει απόθεμα, αν και δηλώνει πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια “προσωρινή καταιγίδα”.
Το “μυστήριο” μήνυμα στο διαδίκτυο
Για τους λάτρεις του παρασκηνίου και των συμπτώσεων, ίσως παρουσιάζει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι περίπου δύο βδομάδες πριν από τη σημερινή κρίση εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα το οποίο έλεγε στα αγγλικά: Πολίτες προετοιμαστείτε (προετοιμάστε τους εαυτούς σας) γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει στο Κατάρ. Αρκετοί, ανάμεσά τους και Έλληνες, συνδέουν το συγκεκριμένο μήνυμα με την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγχρόνως εκτιμούν ότι ήταν και ένα είδος ψυχολογικής προετοιμασίας. Εφόσον ισχύει αυτό, καταλήγουν αρκετοί έλληνες του Κατάρ, τότε το “παιχνίδι είναι υπό έλεγχο”.
Η ελληνική κοινότητα στο Κατάρ
Η ελληνική κοινότητα περιλαμβάνει περίπου 3.000 – 5.000 ανθρώπους και υπάρχει ελληνικό σχολείο κι εκκλησία. Στην Ντόχα βρίσκονται πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, πιλότοι, αεροσυνοδοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, υπεύθυνοι διοργάνωσης αθλητικών αγώνων και άλλοι. Οι περισσότεροι εργάζονται για την υποδοχή του Μουντιάλ το 2022.
Περίπου τρεις χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν μετακομίσει στο Κατάρ, καθιστώντας την ελληνική κοινότητα υπολογίσιμη, αλλά και εξαιρετικά δημοφιλή όπως αναφέρει η Καθημερινή, χάρη στο δυνατό brand name της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο.
Για την ιστορία θυμίζουμε πως το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει:
– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.