«Αδειάζει» τον Τσίπρα το ΔΝΤ: Παράταση του τρίτου Μνημονίου-«Τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ και ρεκόρ χρέους για το 2018-Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το αφορολόγητο

Κοινοποίηση:
IMF_BIG

Ενώ από την Ουάσινγκτον το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι «το αφορολόγητο θα κριθεί τον Μάιο στην Αθήνα»
Στις διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου – τρόικας τον Μάιο παρέπεμψαν από την Ουάσινγκτον στελέχη των Θεσμών για τον αν η μείωση στο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί για το 2020 και αν θα εφαρμοστούν τελικά θετικά αντίμετρα ή θα αναβληθούν για αργότερα.

Τα σχόλια αυτά προέκυψαν την Τετάρτη στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Το Ταμείο, στην έκθεσή του (Fiscal Monitor) που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου 3,5%, κάτι ισοδυναμεί με κενό 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ). Με αυτό τον τρόπο δίνει νέα τροφή στις ανησυχίες για ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων το 2019 από αυτά που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα (συντάξεις – αφορολόγητο).

Οι ίδιες πηγές των Θεσμών σημείωναν πως ούτως ή άλλως στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις του Hilton σε λίγες ημέρες. Δηλαδή, ότι το ΔΝΤ (με κυρίαρχη τη δική του άποψη) θα συνεκτιμήσει με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση το αν «στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης» οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν μαζί από 1.1.2019 για να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Και, επίσης, αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι κάποια από τα θετικά αντίμετρα που έχει ψηφίσει η Βουλή. Με βάση πάντως τα νούμερα του ΔΝΤ που βλέπει ανάπτυξη 2% (αντί 2,6% τον Οκτώβριο) για τη φετινή χρονιά και απόσταση 1,1 δισ. ευρώ από το φετινό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ η διαπραγμάτευση προμηνύεται δύσκολη.

Στην Αθήνα, το Μαξίμου αντέδρασε με non paper στη νέα έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη το ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και το πρωτογενές πλεόνασμα εξαπολύοντας επίθεση στα ελληνικά ΜΜΕ. Στο non paper αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι».

Χθες, πριν βγουν τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά, είχε προηγηθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος ανέφερε, για το θέμα των προβλέψεων του Ταμείου για την ανάπτυξη, ότι ΔΝΤ διαχρονικά υποεκτιμά: «Όποια πρόβλεψη κι αν κάνει, έχει χάσει και την αξιοπιστία του από τις προβλέψεις των δυο προηγούμενων προγραμμάτων, και από τις προβλέψεις για το 2015, το 2016 και το 2017 […] Δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο» σχολίασε.

Σενάριο δίμηνης παράτασης του μνημονίου

Εις επίρρωσιν του ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει  στις 7 Μαρτίου την Τετάρτη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό της ρεπορτάζ ότι οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο μνημόνιο καθώς για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και από την αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στις 7 Μαρτίου το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου». Τότε ο κ. Τσακαλώτος είχε αντιδράσει με μια (ακόμη) ειρωνική ανακοίνωση – δίκη προθέσεων στοχοποιώντας κατά την πάγια τακτική του Υπουργείου το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ανέφερε πως «όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες». Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και μετά το ρεπορτάζ από την Süddeutsche Zeitung, δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, νέες πληροφορίες ανέφεραν τη νύχτα της Τετάρτης ότι το σενάριο που μελετάται είναι αυτό μιας δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου ως το τέλος Οκτωβρίου. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει αυτή την εκδοχή αλλά δεν παύει να ανησυχεί για την ταχύτητα με την οποία κινούνται συνάδελφοί του Υπουργοί για την υλοποίηση των 88 προαπατουμένων (ούτε το 20% δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: