Αλεξανδρούπολη: Τον έπιασαν να φοράει ράσα και να κάνει λειτουργία χωρίς… να έχει άδεια!

Κοινοποίηση:
papas

Ποινή φυλάκισης 19 μηνών, εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ την ημέρα επέβαλε σήμερα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, σε 41 ετών ιερομόναχο, πρώην κληρικό της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, ο ιερομόναχος φέρεται να ιερουργούσε σε χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με πλήθος εκκλησιαστικών ειδών (εικόνες αγίων, σταυροί, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, κουτί με λείψανα αγίου κ.α.), εντός των γραφείων του Μη Κερδοσκοπικού-Θρησκευτικού Σωματείου «Ορθόδοξη αγκαλιά».

Βάση των καταθέσεων των αστυνομικών, οι οποίοι μετά από σχετική καταγγελία, για ύπαρξη ναού χωρίς άδεια, συνέλαβαν χθες το πρωί, τον ιερομόναχο, όταν κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στον εν λόγω χώρο διαπίστωσαν ότι τελούνταν Θεία Λειτουργία, χωρίς τη σχετική άδεια, την οποία παρακολουθούσαν περίπου 20-30 άτομα-μέλη του σωματείου, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στην έρευνα που ακολούθησε, παρά τις αντιδράσεις κυρίως φραστικές κάποιων εκ των παρισταμένων οι οποίοι, πρωτοστατούντος του 41χρονου, ισχυρίζονταν ότι η έρευνα είναι παράνομη καθώς ο χώρος είναι ιδιωτικός, βρέθηκε εντός κλειδωμένου χαρτοφύλακα του ιερομόναχου και κατασχέθηκε το ποσό των 41.300 ευρώ, 30 χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών-ασημικών (γυναικεία δαχτυλίδια, αλυσίδες, σταυροί κ.α.), υπεύθυνες δηλώσεις για χρήματα που έλαβε ο ιερομόναχος από τα μέλη του σωματείου για εξαγορά προηγούμενων καταδικαστικών σε βάρος του δικαστικών αποφάσεων, καθώς και ένα μαχαίρι.

Κατόπιν των παραπάνω ευρημάτων, διεξήχθη έρευνα των αστυνομικών αρχών και στο σπίτι του συλληφθέντα, όπου εντοπίσθηκαν ένα πιστόλι αερίου, ένα πλαστικό πιστόλι, δύο φιαλίδια αερίου, 100 μεταλλικά σφαιρίδια και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων τα οποία κατασχέθηκαν.

Εις εκ των μαρτύρων υπεράσπισης του ιερομονάχου και προέδρου του σωματείου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σκοπός του σωματείου ήταν η συνάντηση φίλων, η απασχόληση των παιδιών τους, παραδεχόμενος ότι «κάναμε λειτουργία και απόδειπνο» υποστηρίζοντας πως ο σύμφωνα με τον εισαγγελέα «αμετάκλητα ένοχος αξιόποινων πράξεων από την Πολιτεία», μπορεί να λειτουργεί. Ερωτηθείς δε για το χρηματικό ποσό των 41.300 ευρώ, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε συγκεντρωθεί από τα μέλη «για δικαστικά έξοδα» του ιερομόναχου, ο οποίος «από το 2005 δεν έχει μισθό» καθώς δεν έχει άδεια από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, να ιερουργεί και ως εκ τούτου «τον βοηθάμε για να μπορεί να υπάρχει αυτός ο άνθρωπος».

Όσον αφορά το πιστόλι αερίου και τα 100 μεταλλικά σφαιρίδια, σύμφωνα με την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα υπεράσπισης, οπλοπώλη στο επάγγελμα πρόκειται για δώρο του ίδιου στον ιερομόναχο και όπλο για την κατοχή του οποίου δεν απαιτείται σχετική άδεια.

Από την πλευρά του ο συλληφθείς δήλωσε σχετικά με τα εκκλησιαστικά είδη πως «έχω αυτά ως περιουσιακά στοιχεία», τα ιερά λείψανα «από δωρεά» κατά τα έτη που λειτουργούσε ως κληρικός. Αναφορικά με τα κοσμήματα είπε ότι «είναι της μητέρας μου για να με βοηθήσει», στην εξαγορά των καταδικαστικών για συκοφαντική δυσφήμιση ποινών, σημειώνοντας πως πρέπει να καταβάλει το ποσό των περίπου 45.000 ευρώ για εξαγορά δύο ποινών. Ισχυρίστηκε ότι το χρηματικό ποσό συγκεντρώθηκε από τα μέλη του σωματείου στη διάρκεια της φυλάκισής του το 2017. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κατόπιν σχετικής υπόδειξης, υπέγραφε και υπεύθυνες δηλώσεις για τα χρήματα τα οποία έλαβε, για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στα γραφεία του σωματείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 27 υπεύθυνες δηλώσεις. Αρνήθηκε ότι βάση καταστατικού του σωματείου τα έσοδα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς αυτού, ισχυριζόμενος πως προβλέπεται η βοήθεια σε μέλος. Όσον αφορά στο όπλο δήλωσε πως ήταν δώρο που ουδέποτε χρησιμοποίησε.

Το δικαστήριο αποφάσισε επί συνολικά τεσσάρων κατηγοριών:

-Της αντιποίησης του σχήματος του λειτουργού της Εκκλησίας της Ελλάδος (εξέτισε ποινή και υποβιβάστηκε από Αρχιμανδρίτης σε ιερομόναχο, χωρίς να απολέσει τη θέση του στον Κλήρο αλλά και χωρίς άδεια να ιερουργεί),

-Της λειτουργίας παράνομου ευκτήριου οίκου,

-Της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος (συγκέντρωση χρημάτων μέσω εισφορών για την εξαγορά ποινής) και δημιουργία πλούτου παρανόμως,

-Της παράνομης οπλοκατοχής .

Αποφασίστηκε η αθώωση μόνον για την πρώτη κατηγορία της αντιποίησης με το σκεπτικό ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε απώλεσε την ιδιότητα του κληρικού παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε «για λόγους συνειδήσεως να μη ζητήσω πίσω τη θέση μου. Μπορώ να ιερουργώ ιδιωτικώς». Ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 19 μηνών εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ την ημέρα. Όσον αφορά στα τιμαλφή αυτά θα αποδοθούν εφόσον αποδειχθεί ότι η κυριότητα ανήκει στη μητέρα του ιερομονάχου.

Σημειώνεται πως στον χώρο όπου λειτουργούσε ο παράνομος ναός, συνελήφθη και η 39χρονη αντιπρόεδρος του σωματείου, κατηγορούμενη για απείθεια και αντίσταση, καθ’ όσον αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών, επιχειρώντας με τη χρήση βίας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αρχών, να παρεμποδίσει τις νόμιμες ενέργειές τους. Η 39χρονη, εκπαιδευτικός και μητέρα τριών παιδιών, κρίθηκε ένοχη για απείθεια και της επεβλήθη ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή.

Εξερχόμενος του δικαστηρίου ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλης, π. Ειρηναίος Λαφτσής δήλωσε: «Κληθήκαμε να εκπροσωπήσουμε τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στη δίκη κατά του ιερομονάχου, πρώην κληρικού της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και κάναμε και παρέμβαση σ’ αυτήν. Το δικαστήριο μετά από τη διαδικασία έκρινε ένοχο σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες τον ιερομόναχο, που έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές την περιοχή μας. Η μία ενοχή είχε να κάνει με δημιουργία παράνομου ευκτηρίου οίκου λατρείας, η δεύτερη με παράνομο πλουτισμό και η τρίτη με παράνομη οπλοκατοχή. Το δικαστήριο αποφάσισε λοιπόν πρωτοδίκως τις ποινές αυτές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος». Σημειώνεται πως οι προγενέστερες καταδικαστικές αποφάσεις αφορούν τη συγγραφή, αναπαραγωγή και διανομή υβριστικών και συκοφαντικών εντύπων εναντίον του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης ‘Ανθιμου, του πρωτοσύγκελου, ιερέων και πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: