Αμεση Ανάλυση: Το συλλαλητήριο αλλάζει (;) το τοπίο στη διαπραγμάτευση

Κοινοποίηση:
sulall-thumb-large

Ήταν μια συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, που δεν θα περάσει απαρατήρητη. Πιθανότατα θα επηρεάσει, ίσως και να μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση για την διαπραγμάτευση.

Κυβέρνηση και κόμματα πήραν ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να μην λάβουν υπ όψιν τους.

Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία (στο μεγάλο κομμάτι της), και καταδείχθηκε στο συλλαλητήριο, γύρω από το ακανθώδες αυτό θέμα.

Κάποιοι θα σπεύσουν να καρπωθούν ψηφοθηρικά την φόρτιση του κόσμου, (ανα)προσαρμόζοντας στο «λαϊκό αίσθημα» τις θέσεις τους και αρκετοί άλλοι είναι βέβαιο ότι καραδοκούν να το κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά.

Μερικές διαπιστώσεις από την σημερινή ογκώδη και μαχητική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης:

-Υπήρξε συναισθηματικό (άδολο στην συντριπτική πλειοψηφία) ξέσπασμα των συμμετεχόντων πολιτών, ανεξαρτήτως του εάν, πόσοι εξ αυτών και πόσο γνώριζαν το θέμα.

-Δεν επιδέχεται σύγκρισης με τα συλλαλητήρια του 92 μολονότι από την εξέδρα οι ομιλητές αύξαναν με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό για να «ανεβάσουν» το ακροατήριο. Ήταν, ωστόσο, μια μεγάλη, για τα σημερινά δεδομένα, συγκέντρωση, με χαρακτηριστικό της το συναίσθημα.

-Η απέχθεια προς το σημερινό πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση και κόμματα) των απλών ανθρώπων που εκδηλωνόταν σε κάθε αναφορά γύρω από τους χειρισμούς στο ονοματολογικό, ακόμα και στους πολύτεκνους.

-Το επίπεδο των ομιλητών που συναγωνίζονταν στην ρητορική μίσους και τον ασυνάρτητο και παραληρηματικό λόγο. Ακούστηκαν από το βήμα ύβρεις και ανακρίβειες (σαχλαμάρες) από άτομα που διεκδικούν για τον εαυτό τους ή άλλους όμοιούς τους λόγο και ρόλο στα δημόσια πράγματα. Ίσως και να επιδιώκουν να μας κυβερνήσουν…

-Αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ρόλος της Εκκλησίας που μολονότι δια του Αρχιεπισκόπου της τάχθηκε τάχαμ εναντίον των συλλαλητηρίων στην πραγματικότητα οι μητροπολίτες της «ευλόγησαν», αν όχι οργάνωσαν, την κινητοποίηση των πιστών των ενοριών τους για την συμμετοχή στην συγκέντρωση.

– Ο κ. Ιερώνυμος φάνηκε ότι έχει χάσει τον έλεγχο αφού τουλάχιστον δέκα μητροπολίτες, μαζί με τον κ. Ανθιμο που το βράδυ δήλωνε ενάντιος στο συλλαλητήριο) και το πρωί πήγε και μίλησε επιβεβαιώνοντας το «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» στάθηκαν στην εξέδρα ενώ μήνυμα έστειλα και ο Μεσογαίας κ.Νιόλαος.

-Αποδείχθηκε ότι τσάμπα πήγε να συναντήσει τον κ. Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός για να τον πείσει να βάλει πλάτη στο όλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης .

-Η επιτυχία, από άποψη συμμετοχής, της συγκέντρωσης άνοιξε την όρεξη και κάποιων άλλων κύκλων που περίμεναν την εξέλιξή της για να υποκινήσουν «πιο οργανωμένα» και δεύτερο γύρο συλλαλητηρίων, ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του άλλου μήνα στην Αθήνα, αλλά πρωτίστως η στάση κυβέρνησης και κομμάτων στην διαπραγμάτευση. Πολλοί, πάντως, υποστηρίζουν πως το όλο θέμα «κάηκε» προτού καν ανοίξει και μερικοί ότι άνοιξε, ακριβώς για να καεί. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.

kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: