Το Eurogroup στην ανακοίνωση του καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σε ένα πακέτοδομικών μέτρων, που όπως αναφέρει στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες δομικές ανισορροπίες στα δημοσιονομικά και χαράζει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Μένει, αλλά ακόμη δεν εκταμιέυει
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, η διεύθυνση του θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για μία συμφωνία 14 μηνών. Το ΔΝΤ καλωσορίζει την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη και συμφωνεί οτι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση μόλις υπάρξει συμφωνία σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει επεκτάσεις των ωριμάνσεων από 0 έως 15 έτη
Τι αναφέρει για το χρέος και τα πρωτογενή:
“Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επανεβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και αρχές που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων ήδη συμβάλει σε ουσιαστική μείωση των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060.
Το Eurogroup συμπεραίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σετ μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών, σε συμμόρφωση με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαϊου 2016.”