«Αναμένεται κόλαση στην Ελλάδα»: Ταξιδιωτική οδηγία από Σκόπια – Ξεγυμνώνει Ν.Κοτζιά ο Γ.Μπαμπινιώτης: «Πήρες το αλφάβητο και το ονόμασες γλώσσα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
1

«Εξαιτίας της πιθανότητας κλιμάκωσης των διαμαρτυριών, προειδοποιούνται οι πολίτες της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τα μέρη που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, όπως και οποιασδήποτε αντιδράσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στα τελευταία κρίσιμα μέτρα πριν από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το σκοπιανό, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα συλλαλητήρια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα σε όλη την Ελλάδα, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ενώ μαίνεται ο σφοδρός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γ.Μπαμπινιώτη-Ν.Κοτζιά.

Οι κατηγορίες και οι αιχμές όπως μπορείτε να ακούσετε και στο βίντεο, είναι βαρύτατες διότι αλλάζει η ουσία και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.

«Ο Κοτζιάς πήρε το αλφάβητο και το ονόμασε γλώσσα» είπε ο Γ.Μπαμπινιώτης

Βουλγαρικό ιδίωμα χαρακτήρισε τη γλώσσα των Σκοπιανών ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Ο καθηγητής θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, επέμεινε ότι είχε τεθεί από παλαιότερα το θέμα αναγνώρισης της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής».

Ο κ. Μπαμπινιώτης διέψευσε ξανά αυτές τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.
«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη «μακεδονική γλώσσα» για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Τι είπε ο Ν.Κοτζιάς

Την ελπίδα για συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγα 24ωρα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. «Δεν υφίσταται κανένα διπλωματικό ναυάγιο. Είναι θέμα μερικών ημερών να ανατραπεί το κλίμα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, διατηρώντας παράλληλα εύλογες επιφυλάξεις «μέχρι να πέσουν οι υπογραφές».

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα του ότι «στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» αποφεύγοντας να μιλήσει για το όνομα το οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

«Για το όνομα δεν θα μιλήσω. Είναι στο πακέτο των διαπραγματεύσεων και θα το ανακοινώσουν οι πρωθυπουργοί» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας πως το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), το είχαν υιοθετήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Έχω την αίσθηση ότι τώρα που πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και θέλησε να αναστοχαστεί για τη συμφωνία». Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτά σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

Όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Μπαμπινιώτη, ο κ. Κοτζιάς αφού επεσήμανε πως «είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος», σημείωσε παράλληλα πως είναι «άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργεία του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στον κ. Μπαμπινιώτη «να είναι πολύ σεμνός» γιατί «η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική» εξηγώντας πως «από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική».

Αναφερόμενος στους επικριτές του, ο υπουργός τόνισε πως το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» είχε υιοθετηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. «Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία και θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί όσοι με κατηγορούν», σημείωσε.

Και πρόσθεσε:

«Αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή» και πρόσθεσε ότι δεν δικαιούνται «ανεύθυνων κατηγοριών»εις βάρος της κυβέρνησης και του ίδιου.

Ο κ. Κοτζιάς έκρινε υποκριτική τη στάση των στελεχών της Ν.Δ. ενώ γυρνώντας το χρόνο πίσω τον Ιανουάριο του 2007, σημείωσε πως ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του, είπε πως η ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» είναι συζητήσιμη.

Τα λεγόμενα του Νίκου Κοτζιά δεν έμειναν αναπάντητα από τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πρώτα δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, μετά η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή

Όσο για τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, τον τόνο έδωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος περιέγραψε ότι θα προηγηθεί η επικύρωση της συμφωνίας από την Σκοπιανή Βουλή και θα ακολουθήσει δημοψήφισμα.

Υπό την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα κερδηθεί, τότε θα κληθεί και η ελληνική Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία.

Μέχρι τότε, θα έχει μεσολαβήσει αρκετός πολιτικός χρόνος και από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τη στάση του κυβερνητικού εταίρου που εξακολουθεί να είναι αρνητική.π

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων προειδοποιεί: Μην πάτε στις ελληνικές πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια

Οδηγία προς τους Σκοπιανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα να μην παρευρεθούν σε πόλεις, όπου θα γίνουν συλλαλητήρια για τη Μακεδονία εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ενημερώνει τους πολίτες της γειτονικής χώρας για τα συλλαλητήρια ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Εξαιτίας της πιθανότητας κλιμάκωσης των διαμαρτυριών, προειδοποιούνται οι πολίτες της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τα μέρη που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, όπως και οποιασδήποτε αντιδράσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: