«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίλυση του Σκοπιανού.
Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, το νέο όνομα είναι πρόταση των Σκοπιανών προς την Ελλάδα και φαίνεται πως έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ζάεφ για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.
Διαβάστε ακόμη: Έντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό: Στο τραπέζι και «κρυφό» όνομα
Η Αθήνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα καθώς κρύβει παγίδες.
Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Έτσι, η αποδοχή μιας τέτοιας ονομασίας, μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η a1on.mk επισημαίνει πως το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι η «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δηλαδή, ως Nova Macedonia ή New Macedonia, και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.
Πρέπει να το ξέρεις: Η Εξέγερση του Ίλιντεν (Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Εσωτερική Μακεδονική Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΟ), μια Βουλγαρική μυστική, αυτονομιστική οργάνωση που συστάθηκε στα Βαλκάνια το 1893. Η οργάνωση είχε σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και στόχευε τελικώς στη δημιουργία αυτόνομης Μακεδονίας, με εδάφη και της Ελλάδας. Γιορτάζεται στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ως εθνική επέτειος. Ωστόσο, στα Σκόπια τιμούν τους «ψευδοεπαναστάτες» ως «Μακεδόνες» και στη Σόφια ως «Βούλγαρους». Γι’ αυτό και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων, η περυσινή συμφωνία Ζάεφ-Μπορίσοφ για κοινούς εορτασμούς για το Ίλιντεν, λέγοντας πως «άμα γιορτάζουμε με τους Βούλγαρους, τότε είναι σα να λέμε πως είμαστε Βούλγαροι».