«Εάν έχουμε μια καταιγίδα στο Ηράκλειο… εάν αρχίσουν να πέφτουν κεραυνοί… Με συγχωρείτε, αλλά τότε εγώ δε θα ήθελα να βρίσκομαι στο Ηράκλειο».
Με την εν λόγω φράση θέλησε να περιγράψει την επικινδυνότητα του φορτίου με τους περισσότερους από 400 τόνους εκρηκτικών, που εκφορτώθηκαν από το φορτηγό πλοίο “Ανδρομέδα” και παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Θεόδωρος Ρέλλος.
Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο κ. Ρέλλος στράφηκε ευθέως εναντίον των αρμόδιων φορέων, λέγοντας – μεταξύ άλλων – ότι «στο τέλος θα ζητήσω τα γαλόνια στο τραπέζι». Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Απόλλων Φιλιππής, επισήμανε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση του επίμαχου φορτίου από το λιμάνι του Ηρακλείου και η μεταφορά του σε χώρους του Στρατού.
«Άμεσα με συντονισμό που έγινε με όλους τους παράγοντες του Στρατού και με το ενδιαφέρον του ίδιου του υπουργού και του Αρχηγείου, μεταφέρονται σε ασφαλείς χώρους του Στρατού», ανέφερε μιλώντας για το επικίνδυνο φορτίο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Χθες, πάντως, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο Θεόδωρος Ρέλλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το “Ανδρομέδα” είχε ζητήσει ήδη πριν τα Χριστούγεννα να εκφορτώσει το φορτίο των εκρηκτικών στο λιμάνι του Αστακού, ωστόσο το εν λόγω αίτημα δεν έγινε δεκτό από τους αρμόδιους. «Ψάξτε από το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Σώμα να βρείτε τις αιτήσεις μας που έγιναν πριν τα Χριστούγεννα για να πάμε να ξεφορτώσουμε στο λιμάνι του Αστακού, το οποίο και πιστοποιημένο είναι, και μακριά από κατοικημένες περιοχές είναι, και αυτή τη δουλειά κάνει. Έφτασε το καράβι μέχρι τον κόλπο της Καλαμάτας και μας αρνήθηκαν. Ξέρετε γιατί μας αρνήθηκαν; Η επίσημη δικαιολογία που ακούσαμε ήταν ότι λείπει κάποιο πιστοποιητικούλι των περιβαλλοντικών όρων που έχει λήξει. Και τώρα ακούω τον κ. Κουρουμπλή ότι πάταξε τη γραφειοκρατία για να φύγουν γρήγορα τα κοντέινερ από το Ηράκλειο. Τα συμπεράσματα δικά σας…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέλλος.
«Διαπραγματευτικό όπλο»
Άξιο αναφοράς είναι το ότι, σύμφωνα με τον κ. Ρέλλο, το “Ανδρομέδα” κατευθύνθηκε στις 18 Δεκεμβρίου προς τη Λιβύη, για να «φοβηθούν» οι Τούρκοι ναυλωτές του πλοίου, οι οποίοι – σύμφωνα με τον ίδιο – αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν συνάψει για τα χρήματα που έπρεπε να πληρωθούν στη Διώρυγα του Σούεζ και να κινηθεί στη συνέχεια το πλοίο προς το Τζιμπουτί.
«Ήταν όπλο διαπραγματευτικό, έπρεπε να δουν το πλοίο να φεύγει από το Πορτ Σάιντ και να πηγαίνει δυτικά, δηλαδή έπρεπε να τους φοβίσουμε. Δε φοβήθηκαν (σ.σ. οι Τούρκοι). Δε σημαίνει ότι πήγαμε στη Λιβύη. Δε σημαίνει ότι φτάσαμε στα χωρικά ύδατά της Λιβύης…», είπε ο κ. Ρέλλος, ο οποίος σχολίασε ακόμη το χαρακτηρισμό του “Ανδρομέδα” ως μη αξιόπλοο από το Λιμενικό Σώμα. «Το πλοίο έχει πιστοποιητικά που είναι σε ισχύ. Είμαστε τρελοί; (…) Οι 102 παρατηρήσεις δείχνουν εμπάθεια, προσωπικό μένος ή άνωθεν διαταγή», είπε ο κ. Ρέλλος.
«Τη Δευτέρα θα πω ακόμα περισσότερα πράγματα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Θα εκτεθεί κόσμος. Μέχρι τώρα δε μιλάω πάρα πολύ, γιατί περιμένω κάποιοι από τους αρμόδιους να κάνουν πίσω. Με ένα μικρό βηματάκι τους να κάνουν πίσω και να επανορθώσουν. Δε βλέπω τίποτα. Στο τέλος της ιστορίας εγώ θα ζητήσω τα γαλόνια στο τραπέζι. Αυτός ο κύριος που τα έχει κάνει όλα αυτά, θα πρέπει να παραιτηθεί. Έχει βγάλει 20 οικογένειες στο δρόμο και άλλες 20 να κλαίνε, γιατί οι άνδρες τους είναι στη φυλακή. Κάθε μέρα με παίρνουν γυναικόπαιδα στο τηλέφωνο και δεν ξέρω τι να απαντήσω», επισήμανε, κλείνοντας, ο κ. Ρέλλος.
«Δεν εμπνέει ανησυχία»
Με τη σειρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Απόλλων Φιλιππής, τόνισε ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία κι ότι δε χρειάζεται «να δημιουργούμε πανικό στην κοινωνία του Ηρακλείου».
«Έγινε ο έλεγχος και όλη η διαδικασία από το Λιμεναρχείο και σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το θέμα. Το φορτίο έχει αφαιρεθεί από το πλοίο και έχει τοποθετηθεί στην προβλήτα 4-5 σε χώρο περιφραγμένο, ο οποίος φυλάσσεται με ευθύνη και επιτήρησή του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππής, συμπληρώνοντας ότι οι 11 δεξαμενές υγραερίου είναι αχρησιμοποίητες και δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο. Για τα κοντέινερ που εκφορτώθηκαν στο λιμάνι από το “Ανδρομέδα” και περιέχουν εκρηκτικά, ο κ. Φιλιππής δήλωσε ότι «με μέριμνα των πυροτεχνουργών και καθ’ υπόδειξη αυτών έχει γίνει ομαδοποίηση των κοντέινερ κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα». Χθες, εξάλλου, κλιμάκια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου προέβησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί το φορτίο του “Ανδρομέδα”. Ο χώρος φρουρείται όλο το 24ωρο από δυνάμεις του Λιμενικού, αλλά και το προσωπικό ιδιωτικής φύλαξης του ΟΛΗ, ενώ όλες οι κινήσεις έχουν γίνει με την παρουσία και καθοδήγηση δύο πυροτεχνουργών των ειδικών αποστολών του Λιμενικού που επόπτευσαν τη διαδικασία εκφόρτωσης.
Andromeda: «Πυρετός» ενεργειών για μεταφορά των εκρηκτικών
Εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο της προβλήτας όπου φρουρείται το «εκρηκτικό» φορτίο του πλοίου “Andromeda” πραγματοποίησαν το πρωί κλιμάκια των πυροσβεστικών υπηρεσιών και του κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, όπως καταγράφει ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV.
Μέλημα των αρχών είναι να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την παραμονή των κοντέινερ και των υγραεριοφόρων τα οποία όπως φαίνεται θα παραμένουν στο Ηράκλειο για λίγα ακόμη 24ωρα.
Ο χώρος φρουρείται όλο το 24ωρο από δυνάμεις του Λιμενικού, αλλά και το προσωπικό ιδιωτικής φύλαξης του ΟΛΗ, ενώ όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις έχουν γίνει με την παρουσία και καθοδήγηση δύο πυροτεχνουργών των ειδικών αποστολών του λιμενικού που επόπτευσαν τη διαδικασία εκφόρτωσης του “Andromeda”.
Η ανταπόκριση του Παναγιώτη Κουρουμπλή μπροστά στους φόβους και τις ανησυχίες που μετέφεραν με επιστολές τους στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος Ηρακλείου ήταν άμεση, καθώς ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι προσπεράστηκε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία με στόχο η μεταφορά του φορτίου να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Όπως φαίνεται σε συνεννόηση με το υπουργείο εθνικής Άμυνας τα εκρηκτικά θα μεταφερθούν για φύλαξη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκτός Κρήτης.
Οι Τούρκοι αρχίζουν έρευνα για το πλοίο με τα εκρηκτικά στην Κρήτη
Τούρκοι αξιωματούχοι ερευνούν την υπόθεση του πλοίου με τα εκρηκτικά, που πιάστηκε ανοιχτά της Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηurriyet.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη, διευκρινίζει η τουρκική πρεσβεία της Τρίπολης, ενώ στην ανακοίνωση των Τούρκων διπλωματών επισημαίνεται ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
«Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.
Όσον αφορά το φορτίο του πλοίου η πρεσβεία σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει ότι όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν σύμφωνα με τη προκαθορισμένη διαδικασία. Υπογραμμίζει εξάλλου, ότι τα υλικά που αναχώρησαν από την Τουρκία δεν είχαν προορισμό τη Λιβύη.
Η έρευνα που διεξάγεται είναι ενδελεχής, λέει ακόμα η πρεσβεία και ζητά από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν «επειγόντως στις τουρκικές αρχές τα έγγραφα του πλοίου που έχουν στα χέρια τους καθώς και τις δηλώσεις του πληρώματος και όλα τα άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες».
Σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr, η πρεσβεία βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν για το περιστατικό, θα κοινοποιηθούν τόσο στη Λιβύη όσο και στον ΟΗΕ.
«Η Τουρκία συμμορφώνεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ για το ζήτημα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος- Έλλη Κοκάλη
πηγή: neakriti