Κανείς δεν έχει αμφιβολία πως το καθεστώς στην Τουρκία είναι το λιγότερο ανελεύθερο, με το «όραμα» του Ερντογάν για μία ισόβια προεδρία να έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί.
Οι εκλογές του 2019 είναι ίσως ακόμη πιο κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το περσινό δημοψήφισμα, καθώς θεωρούνται πως είναι ο τελευταίο σταθμός πριν καθιερωθεί και επίσημα το «σουλτανάτο» της Τουρκίας.
Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει προσπαθήσει να «αγκαλιάσει» το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Θυμίζοντας περισσότερο φιλοπόλεμο στρατηγό, παρά πρόεδρο «δημοκρατικής χώρας», ο Ερντογάν έχει σύρει την χώρα του σε έναν «πόλεμο δίχως τέλος» σε Βόρεια Συρία και Ιράκ ενώ ταυτόχρονα απειλεί σχεδόν καθημερινά Ελλάδα και Κύπρο με πόλεμο στα ανατολικά σύνορά του.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι που είναι μία αρκετά συνηθισμένη πρακτική της Τουρκίας: Η εξωτερίκευση της μίας σοβαρής εσωτερικής κρίσης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με έντονη προκλητικότητα στα όρια των απειλών πολέμου.
Η δημοσκόπηση που καίει τον Ερντογάν και η «νέα ανθελληνική γενιά πολιτικών»
Τις εκτιμήσεις περί ενός «καυτού» εκλογικού έτους (2019) συντηρεί η δημοσκόπηση από την μεγάλη τουρκική εφημερίδα Yeni Çağ, η οποία καταγράφει μία εντυπωσιακή πτώση της εκλογικής επιρροής του Τούρκου προέδρου σε σημείο μάλιστα που δίνει το δικαίωμα να τον πλησιάσουν οι αντίπαλοί του.
Συγκεκριμένα μία αντίπαλός του, η εθνικίστρια πολιτικός και πρώην μέλος των «Γκρίζων Λύκων», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία σήμερα ηγείται του «Καλού Κόμματος».
Η ίδια χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ακραίες πλην φιλολαϊκές θέσεις, μισεί τον Ερντογάν και τη διακυβέρνησή του, ενώ στην Δύση την αποκαλούν ως «Μαρίν Λεπέν της Τουρκίας»!
Τα παρακάτω αποτελέσματα που προκύπτουν από την ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο της Τουρκίας;», είναι ενδεικτικά της πτώσης του Ερντογάν και της παράλληλης -εντυπωσιακής ανόδου- της ηγέτιδας του «Καλού Κόμματος»:
http:/images/33334344141.jpg
Η παράλληλη κατάρρευση των εθνικιστών του MHP (κόμματος με το οποίο συνεργάζεται ο Ερντογάν) σίγουρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για άνετη επικράτησή του ΚΑΙ στις εκλογές του 2019.
Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος στην Τουρκία θα είναι αν μη τι άλλο σοβαρές, σε μία χώρα που όχι μόνο βρίσκεται σε πόλεμο αλλά εδώ και αρκετά χρόνια συντηρείται το «νεο-οθωμανικό» όνειρο.
Πολλάκις ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως βλέποντας τον πολιτικό κίνδυνο να πλησιάζει, δεν διστάζει να φέρνει τα πράγματα στα όριά τους.
Δυστυχώς Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στις «πρώτες επιλογές» του σουλτάνου.