Χρησιμοποιώντας ως διακριτικό σήμα ένα μαύρο ψηλοτάκουνο παπούτσι σε ροζ φόντο, οι μεγαλύτερων διαστάσεων θέσεις στάθμευσης για γυναίκες έχουν πυροδοτήσει ολόκληρη διαμάχη περί σεξισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.
Οι θέσεις στάθμευσης στα σημεία εξυπηρέτησης οδηγών στον αυτοκινητόδρομο της Τζιαντέ και της Τονγκλού, στην ανατολική επαρχία Τζετζιάνγκ, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερες από το συνηθισμένο, με το χαρακτηριστικό χρώμα και το σήμα να υποδηλώνουν ότι προορίζονται για αποκλειστική χρήση από γυναίκες.
«Είναι σημαντικά μεγαλύτερες, και θεωρώ ότι ο σχεδιασμός είναι σωστός», δήλωσε η Γιανγκ Σίνα, που πρόσφατα πήρε δίπλωμα οδήγησης.
Το Weibo, η κορυφαία ιστοσελίδα microblogging στην Κίνα, είναι γεμάτο από σχόλια για τις θέσεις στάθμευσης για γυναίκες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι τα σημεία αυτά αναπαράγουν το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι κακοί οδηγοί. «Είναι καθαρά σεξισμός. Η στάθμευση εξαρτάται από τις ικανότητες οδήγησης, όχι από το φύλο», δήλωσε ένας χρήστης, με το όνομα youyouzizi. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες χρήστες του διαδικτύου συμφωνούν με την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι δείχνει ενδιαφέρον και ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερβολικής αντίδρασης στις διακρίσεις με βάση το φύλο.
Σύμφωνα με έρευνα στο Weibo, το 63,7% των 1.700 συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αποκλειστικά για γυναίκες. Η Φανγκ Χονγκγίνγκ, διευθύντρια των σημείων εξυπηρέτησης οδηγών στον αυτοκινητόδρομο της Τζιαντέ, δήλωσε ότι το εν λόγω μέτρο τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2017 και ότι οι οδηγικές ικανότητες είναι μόνο ένας λόγος για τη δημιουργία αυτών των θέσεων.
«Οι θέσεις στάθμευσης για γυναίκες είναι πιο κοντά στις εξόδους και τα συστήματα παρακολούθησης, το οποίο είναι πιο βολικό για τις γυναίκες οδηγούς που θέλουν να κάνουν μια στάση ή να ψωνίσουν στο κεντρικό κτίριο, και πολύ ασφαλέστερο, ειδικά το βράδυ», δήλωσε η Φανγκ.
«Εάν μπορούσε να χαρακτηριστεί θέση στάθμευσης για νέους οδηγούς, ο χαρακτηρισμός περί διακρίσεων δεν θα ίσχυε», δήλωσε ο Τσεν Γιανγκούο, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας στο North China Electric Power University.
Τα τελευταία χρόνια στους δημόσιους χώρους των κινεζικών πόλεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους μια σειρά από θέσεις προτεραιότητας, καθώς και διάδρομοι και βαγόνια του μετρό αποκλειστικά για γυναίκες. Σε αεροδρόμια, όπως αυτό του Πεκίνου, της Σεντζέν και του Γκουανγκτζόου, έχουν ανοίξει σημεία ελέγχου μόνο για γυναίκες, με το προσωπικό ασφαλείας να υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των γυναικών επιβατών.