ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου-Στις 21:30 τελικά η διάσκεψη των προέδρων

Κοινοποίηση:
VOULH

Σήμερα ο πρωθυπουργός μίλησε για εμπόδια…

Με τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική συμφωνία να είναι ασφυκτικά και την συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να έχει ήδη οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής, το βράδυ της Τετάρτης, όπως όλα δείχνουν, θα συνεδριάσει τελικά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών και να δώσει το «πράσινο φως» για την ψήφιση του μνημονίου.

Αυτό πάντως σημαίνει, πως η συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής θα οριστεί για το πρωί της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα λήξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συμφωνία και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση νωρίτερα, από το υπουργείο Υποδομών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία από την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι… συνεχή.

«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού με αποδέκτη την Πρόεδρο της Βουλής.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήθελε την διάσκεψη των προέδρων να «ανοίγει» τη Βουλή νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώστε να συνεδριάσουν την ίδια μέρα οι επιτροπές και την Πέμπτη το πρωί η Ολομέλεια, η πρόεδρος της Βουλής είχε… άλλη γνώμη. Αρχικά όρισε την συνεδρίαση για τις 21:30 το βράδυ, κατόπιν προκάλεσε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου και τέλος, αποφάσισε να… «τρολάρει» συναδέλφους της βουλευτές που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Ακολούθως, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου.

Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.

 

Ακολούθησε το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλίου του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της… τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!

 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη.

 

Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου.

 

Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: