Το 1578 πραγματοποιήθηκε η συναρπαστική ανακάλυψη ενός δικτύου από κατακόμβες που… σχημάτιζαν πραγματικούς λαβύρινθους, ακριβώς κάτω από τους δρόμους της Ρώμης. Οι τάφοι «φιλοξενούσαν» σκελετούς Χριστιανών μαρτύρων – που θεωρήθηκαν Άγιοι εξαιτίας του θάρρους τους και της αδιάκοπης υποστήριξης τους στα Χριστιανικά πιστεύω. Στην Ορθόδοξη εκκλησία μας δεν έχουμε καμία πληροφορία για αυτά τα λείψανα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιοδήποτε ισχυρισμό των Ρωμαιοκαθολικών, οι οποίοι ως γνωστό μετά το σχίσμα δεν έχουν αγίους αναγνωρισμένους από την Εκκλησία μας. Παραθέτουμε όμως το άρθρο αυτό περισσότερο ως εγκυκλοπαιδική γνώση και ευρύτερη πληροφόρησή σας.
Πολλοί από αυτούς τους σκελετούς όπως σημειώνει το ιστολόγιο pentapostagma, έλαβαν την ονομασία «οι Άγιοι από τις Κατακόμβες» από αυτούς που τους πρωτοανακάλυψαν), εκτέθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη – κυρίως στη Γερμανία – ως αντικατάσταση των αναρίθμητων ιερών κειμηλίων που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.
Έπειτα από την εναπόθεσή τους, κάθε σκελετός διακοσμήθηκε με μία ποικιλία πολύτιμων μετάλλων, ακριβών ρούχων, στεμμάτων, πανοπλιών. Στη συνέχεια εκτέθηκαν εντός των Εκκλησιών ως υπενθύμιση στους επισκέπτες, για τα πλούτη και την αφθονία που θα πρέπει να περιμένουν μετα-θάνατον – στην περίπτωση που παραμείνουν Πιστοί στο Χριστό.
Όντας συγκλονισμένος από αυτή την ανακάλυψη και την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους «Αγίους από τις Κατακόμβες» ο ιστορικός τέχνης Paul Koudounaris ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθώντας να βρει και να τεκμηριώσει την ζωή κάθε Αγίου. Το εκπληκτικό είναι, πώς πολλοί από τους σκελετούς δεν έχουν ακόμη εκτεθεί στο κοινό των Πιστών, και φυλάσσονται ακόμη σε ειδικά containers.
Το βιβλίο του Paul Koudounaris με τίτλο «Σώματα του Παραδείσου, λατρεμένοι θησαυροί και Θεαματικοί Άγιοι από τις Κατακόμβες» (“Heavenly Bodies: Cult Treasures & Spectacular Saints from the Catacombs”), εξετάζει και διερευνά την προέλευση και την ιστορία πίσω από τους Αγίους από τις Κατακόμβες θέτοντας σημαντικά ερωτήματα όπως τα εξής:
– Ποιοι ήταν; Πώς ακριβώς πέθαναν; Ποιος διέταξε να ταφούν στις κατακόμβες; Για ποιο λόγο έμειναν ξεχασμένοι από τους θρησκευτικού θεσμούς της Ευρώπης για τόσα πολλά χρόνια;
Το έργο του Koudounaris λειτουργεί ως μία πειστική τεκμηρίωση ορισμένων εξαιρετικά περίπλοκων και εν πολλοίς ξεχασμένων κειμηλίων μιας ολότελα περασμένης εποχής.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το συγκλονιστικό βιβλίο του ιστορικού: