Τελεσιγραφική ήταν η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το κουρδικό δημοψήφισμα με βάση το οποίο οι Κούρδοι του Ιράκ και της οικογένειας Μπαρζανί (να το λέμε και αυτό) αποφασίζουν για την ανεξαρτησία τους και την ίδρυση κουρδικού κράτους.
Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα και δήλωσαν ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας αφήνοντας ακόμη και ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, κάτι το οποίο το σιιτικό Ιράκ αλλά και το Ιράν θα το ευλογήσουν κιόλας αφού έχουν σοβαρά έννομα συμφέροντα να μην γίνει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Ένα τέτοιο κράτος θα δημιουργηθεί εν αρχή με εδάφη του βόρειου Ιράκ, εν συνεχεία θα προσθέσει εδάφη της βόρειας Συρίας και στο μέλλον όταν το επιτρέψουν οι συσχετισμοί θα προστεθούν και εδάφη της ΝΑ Τουρκίας και του δυτικού Ιράν.
Η ψηφοφορία άρχισε για το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.
Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του «ναι» για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.
Να πούμε ότι το κουρδικό κράτος το θέλουν επισήμως το Ισραήλ και εμπράκτως οι ΗΠΑ διότι επιζητούν ένα δεύτερο κοσμικό κράτος στην Μέση Ανατολή που θα προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει το Ισραήλ εν μέσω εχθρικών αραβικών κρατών.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ? ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΝΑ ΜΕΤΡΟ ? η ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ?