Απειλεί το ΝΑΤΟ: “Δικαίωμα της Τουρκίας η αγορά S-400 από τη Ρωσία, αλλά θα έχει συνέπειες”

Κοινοποίηση:
S-400

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας.
«Ο αρχή της εθνικής κυριαρχίας προφανώς, υφίσταται στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού, αλλά με τον ίδιο τρόπο που τα έθνη είναι κυρίαρχα στη λήψη αποφάσεων, είναι επίσης κυρίαρχα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης», δήλωσε ο στρατηγός Petr Pavel, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στις 25 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον με ομάδα δημοσιογράφων που φιλοξένησε η Ομάδα Αμυντικών Συγγραφέων.

Ο Πάβελ είπε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν μπορούν να ενταχθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί την αμερικανική συμμαχία με την αγορά ρωσικών πύραυλων S-400 και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία και την Ιταλία για να αγοράσει παρόμοια όπλα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις 9 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη στο Reuters.

Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα θεωρήθηκε σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ως απόρριψη της συμμαχίας, δεδομένης της έντασης με τη Μόσχα στην Ουκρανία και τη Συρία, ενώ η συμφωνία έφερε ανησυχία επειδή τα όπλα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις άμυνες του ΝΑΤΟ.

“Δεν υπήρξε κανένα αίτημα από την Τουρκία να ενσωματωθεί το S-400 στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ”, είπε ο Stoltenberg.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν πρότειναν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους ρωσικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Ερντογάν μιλούσε τώρα με το Παρίσι και τη Ρώμη για παρόμοια συστήματα, μια κίνηση που ο αρχηγός της συμμαχίας καλωσόρισε.

“Μου είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διάλογο με τη Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με πιθανή παράδοση συστημάτων αεράμυνας από αυτές… άσχετα από το S-400”, δήλωσε ο Stoltenberg.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι έδωσε προκαταβολή για το σύστημα S-400 και ελπίζει ότι θα τις παραδωθεί το 2019, αλλά η ολοκλήρωση των εγγράφων θα πάρει ακόμα κάποιο χρόνο.

Είναι “δίκαιο μεταξύ των συμμάχων να υπάρχει αυτή η συζήτηση, να εγείρουν όλες τις ανησυχίες και τις πιθανές δυσκολίες”, δήλωσε ο Pavel.

Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και αν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν ενσωματώσουν το S-400, η παρουσία τους «δημιουργεί προκλήσεις για συμμαχικά περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: