Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, που έμεινε επί 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση χάρη στον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα του, εκθείασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας λόγω του εκλογικού νόμου.
«Είναι έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία, το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στα βασικά του ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές… Να μάθουμε από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο που λειτουργούσε στα βασικά του για 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση, και προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις Βερναρδάκη» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Με το νέο εκλογικό νόμο αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα, δεν δημιουργούνται καταστάσεις ακυβερνησίας, δημιουργούνται συνασπισμοί και παρατάξεις ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος με σαφές πρόγραμμα, που δίνουν έτσι στον πολίτη τη δυνατότητα να παρέμβει στο εκλογικό σύστημα διευκρίνισε.
Κατηγόρησε δε τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ασκούν μικροπολιτικού χαρακτήρα πολιτική. «Το γεγονός ότι αφαιρείται το μπόνους από το πρώτο κόμμα, δηλαδή οι χαμένες έδρες των υπόλοιπων κομμάτων είναι θετικό» σημείωσε. «Θύμωσε ο ένας γιατί δεν το κάναμε χθες ή δεν το κάναμε αύριο; Το κάνουμε τώρα. Έπρεπε να το κάνουμε μακριά από εκλογική περίοδο» επιχειρηματολόγησε.
Για την ψήφο στα 17 έτη ο υπουργός σχολίασε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχει δυνατότητα ψήφου και στα 16 και ότι «η νέα γενιά έχει όλο το μέλλον μπροστά της και πρέπει να εκπαιδεύεται από το πολιτικό σύστημα και να εκπαιδεύει το πολιτικό σύστημα». Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συστήσει την ψήφο στα 16 έτη.
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β που αναφέρει στο βιβλίο του και ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο στρατός θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, έκανε λόγο για «ανοησίες». «Είναι ανοησίες τα περί σχεδίου Β ούτε υπήρχαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν αυτά… Το ΥΕΘΑ είναι προσηλωμένο στην πατριωτική του πολιτική» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.
Απαντώντας δε στον πρόεδρο της COSCO ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των απεργιών στην Ελλάδα δήλωσε ότι ως κυβέρνηση έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και οι εργαζόμενοι απεργούν γιατί έχουν αιτήματα. «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός, τουριστικός, διαμετακομιστικός» επισήμανε ο κ. Βίτσας.